- Resett - https://resett.no -

Boris Johnson vil bygge bro til Irland – latterliggjøres

Boris Johnson vil samle de britiske øyer ved å bygge en bro. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP)

En bro mellom Skottland og Nord-Irland skal forene de britiske øyer, mener statsminister Boris Johnson. Han hånes av ingeniører for forslaget.

Det bør bygges en fire kilometer lang bro mellom Skottland og Nord-Irland for å forene de britiske øyer.

Det er en idé som har blitt diskutert av den britiske statsministeren Boris Johnson, både i løpet av hans tid som utenriksminister og nå som han er landets mektigste mann, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter. [1]

annonse

Det er til og med satt en prislapp på broprosjektet, nemlig 15 milliarder pund, eller 173 milliarder norske kroner.

Arrtikkelen fortsetter under.

Boris Johnsons triumf: Velgerne sa rungende ja til å få brexit gjort [2]

Hånes av ingeniører

annonse
[3]

Johnson skal ifølge lekkede dokumenter [4] også ha bedt flere avdelinger i statsapparatet om å gjøre beregninger på prosjektets kostnader og risiko.

The Guardian [5] skriver at flere kjente ingeniører håner planen, og kaller den «gal» og «et tvilsomt økonomisk prosjekt».

I den engelske avisen omtales broprosjektet som «å bygge en bro til månen».

Havstrekningen det foreslås å bygge bro på er enkelte steder mer enn 1 000 fot dyp, noe som vil kreve dusinvis av støttetårn i høyder «aldri oppnådd noe sted i verden».

Brobyggerne vil også måtte passere et område der det engelske forsvarsdepartementet dumpet mange tusen tonn foreldet ammunisjon etter at den andre verdenskrig var slutt, dersom strekningen Larne (Irland) – Stranraer (Skottland) velges.

annonse

Ingen umulighet å skape broforbindelse

Ideen om å bygge bro mellom øyene har ifølge The Guardian dukket opp med jevne mellomrom siden 1880-tallet og ser ut til å komme tilbake i fokus hvert 30. til 40. år.

Den korteste avstanden mellom øyene ville være å forbinde Nord-Irland og Skottland langt nord, men det innebærer å gå over havområdet «Beaufort’s Dyke», en 200 til 300 meter dyp renne under vann i det irske hav.

Dagens Nyheter har snakket med Alan Dunlop, en skotsk arkitektprofessor, som selv brakte fokus på forbindelsen mellom de britiske øyer for snart to år siden.

Han mener det er fullt mulig å skape denne broforbindelsen mellom Irland og Skottland.

– Utfordringen er at vannet er dypt noen steder. Men du kan også forestille deg flytende øyer som fundament for broen, forteller Dunlop til DN.

Tegn abonnement [6] eller støtt oss på andre måter [7] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse