Siv Jensen og Christian Tybring-Gjedde t.v. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Faneføreren for Frps opposisjonelle falanks vet godt at det ikke er stortingsgruppen som bestemmer om partiet skal sitte i regjering eller ikke. Så hvorfor fremmer han likevel slike forslag? 

Som Resett tidligere har skrevet, ulmer det i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Gruppen har en fløy, som består av blant annet Christian Tybring-Gjedde, Per-Willy Amundsen og nestor Carl I. Hagen som allerede åpent har flagget sin motstand mot regjeringsprosjektet. Så er det velkjent internt i partiet at det er en rekke andre som merker sterkt på slitasjen ved å sitte i regjering, uten at de dermed har flagget noen tydelig motstand. 

Dette er helt sikkert også noe av bakteppet for at Christian Tybring-Gjedde, som selv er sentralstyremedlem, tirsdag krevde en avstemning om partiet skulle sitte i regjering eller ikke, på bakgrunn av at regjeringen nå henter hjem en IS-kvinne og hennes barn. 

annonse

Men som jeg også noterte på Twitter tirsdag kveld, er det slik i Fremskrittspartiet at det er landsstyret, ikke stortingsgruppen, som tar stilling til regjeringsdeltakelse, noe parlamentarisk leder Hans Andreas Limi også understreket overfor NTB onsdag. 

Og som han sa, dette vet selvsagt Christian Tybring-Gjedde utmerket godt. Så hvorfor fremmer han likevel slike forslag?

Artikkelen fortsetter. 

Går det mot borgerkrig i Frp? (+)

annonse

Presse
En forklaring er at han ønsker å øke presset for å få partiet ut av regjering. En slik avgjørelse må tas i et landsstyremøte, med flere mindre erfarne medlemmer som lettere kan la seg påvirke, både av de som ønsker partiet ut og de som fortsatt vil kjøre i regjeringsbiler. 

Det har ulmet flere ganger tidligere, men partiledelsen har likevel klart å roe gemyttene ved å vise til politiske seire. Om det skjer denne gangen er for tidlig å si. Sinnene er i kok og strikken er allerede strukket langt. 

Offentlig refser

En annen mulig forklaring kan være at Christian Tybring-Gjedde trives godt i den rollen han nå har, som partiets offentlige refser. Det brakte ham på vårens landsmøte inn i sentralstyret i partiet og gir ham både oppmerksomhet og popularitet internt i partiet, uten at hans offentlige refs av partiledelsen ser ut til å få noen konsekvenser, hverken for ham eller partiet. 

For den delen av partiet som ønsker å fortsette regjeringssamarbeidet, kan man også se på ham som en form for lynavleder. Gjennom at  Tybring-Gjedde så tydelig og markert fronter sin kritikk av regjeringsprosjektet, havner andre og mindre tydelige kritikere i skyggen og bredden i misnøyen med konsekvensene av samarbeidet med Krf og Venstre kommer i mindre grad fram. 

annonse

Så kan Siv Jensen, slik hun gjør i dag, komme ham i møte, stille tøffe krav og gå i forhandlinger. Deretter kan hun møte partiet, vise til eventuelle gjennomslag og bekrefte et inntrykk av at hun står rakrygget. Det har nemlig vist seg gang på gang at i møte med partiledelsen, har landsstyret en tendens til å slutte rekkene. Om det vil briste eller bære denne gangen, gjenstår å se, men de fleste tror nok fortsatt at Siv Jensen fortsatt ønsker å kjøre regjeringsbil.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon