Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Er det noen som klarer å se for seg Trump reise til Europa og skryte over hvor mange EU-direktiver han hadde inkorporert i amerikansk lov?

I norsk sammenheng er ikke det en absurditet, det er en akseptert praksis. Men akseptert av hvem? Den politiske eliten tar det som en selvfølge, samtidig som det er en hån mot folkeviljen.

Jeg vil her ta et lite tilbakeblikk på hva utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide sa i møte i EØS-rådet i Brussel 20. mai og 19. november 2019. På begge disse møtene fremførte Søreide en skamløs lovprisning av EØS-avtalen.

annonse

Les også: 34-åring uten bakkekontakt

Norske politikere kaller EU-regler som foreløpig ikke er tatt inn i norsk lov for «etterslepet», på engelsk «the backlog».

Tidligere statssekretær Ingvild Næss Stub (H) skrev følgende i Dagens Næringsliv 21. mars 2014 på vegne av utenriksdepartementet (gjengitt på regjeringens nettsted):

«Etterslepet svekker norske bedrifters konkurransevilkår. Derfor har regjeringen satt i gang et arbeid for å få etterslepet ned. Vi gjennomgår alle lover som ikke er gjennomført. Flertallet er enkle saker som er blitt liggende på grunn av forrige regjerings manglende prioritering.

annonse

[…]

Etterslepet skal ned og vår ambisjon er å fjerne det helt.»

Så det er offisiell norsk politikk fra Ernas regjering at vi skal gjøre alt EU ber om, straks. Og statsråd Søreide understreket i Brussel at Norge gjør sitt ytterste for å redusere dette såkalte etterslepet:

«We will do our utmost to further reduce the backlog.

[…]

annonse

Norway will safeguard all the agreements we have with the EU. We will work with the EU to promote more – not less – binding international cooperation.» (Søreide i EØS-rådet, Brussel 20. Mai 2019, se side 21–23 i referatet, som ble tilgjengelig først 8. november samme år).

Det er ikke grenser for hvor underdanig og krypende for EU vår kjære utenriksminister skal være:

«I am happy to note that so far in 2019, we have incorporated more legal acts than the whole of last year – and in practice, this means that we have reduced the backlog by more than 30 per cent since January.» (Fra hennes tale/innlegg i EØS-rådet i Brussel 19. November 2019.)

Finnes det noe mer destruktivt å gjøre for en statsråd enn å bruke alle krefter på å innføre fremmede makters lovgivning i eget land? Og så, på toppen av kransekaken, skryte av det i fremmede makters organer? Her har vi å gjøre med en politiker som faller sitt folk i ryggen. Og som aldri har godtatt at folket sa nei til EU:

Fra referatet fra møtet i Europautvalget torsdag den 28. november 2019:

«Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide: I forrige uke deltok jeg på det halvårige EØS-rådsmøtet i Brussel. Og som dere vet, markerer vi 25-årsjubileet for ikrafttredelsen av EØS-avtalen i år. Den har tjent oss veldig godt i et kvart århundre. Både på EFTA-sida, EØS-sida og EU-sida synes det å være et inntrykk som gjelder for alle. Så kan man si at for noen av oss har dagen i dag selvfølgelig en bismak, siden det er 25 år siden vi stemte nei. Jeg takker sånn sett for kondolansene fra komitélederen i begynnelsen av møtet.»

Folkets nei i 1994 gir altså vår utenriksminister «bismak». Kan vi få mer arrogante ledere enn dette? Den ovennevnte talen i EØS-rådet 19. november avsluttet hun med å slenge dritt til oss nasjonalister og å oppfordre folk til å skryte av EØS-avtalen:

«Successful multilateral cooperation is the strongest argument against nationalist and isolationist rhetoric.

So, when talking about the success of the EEA-agreement, it falls upon all of us not to hold back.

Thank you.»

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr kommer med følgende utsagn i et skriftlig svar 21. november 2019 til stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp):

«Tall fra Lovdatas baser viser at det er ca. 12 500 rettsakter som er inntatt i EØS-avtalen fra avtalen trådte i kraft 1994.

[…]

I likhet med andre internasjonale avtaler som Norge er bundet av, innebærer EØS-avtalen en plikt for norske myndigheter til ikke å gi eller opprettholde lover eller forskrifter i strid med avtalen.»

Les også: Siv Jensen: «Vi vil ikke ha trygdeeksport»

Og dette sier Jøran Kallmyr med den største selvfølgelighet. Det han beskriver er jo en katastrofe for Norge og nordmenns selvbestemmelsesrett. Som FrP er med på.

For ytterligere å illustrere tragedien: Listen over beslutninger vedtatt i EØS-komiteen i 2019 er på 181 sider, og i EU/EØS-nytt fra Stortingsbiblioteket 13. november 2019 står det følgende:

«EØS-framdriftsrapport: etterslep og utestående rettsakter

600 rettsakter er tatt inn i EØS-avtalen hittil i år. Det er en økning på 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser den halvårlige framdriftsrapporten om EØS-samarbeidet, publisert i forkant av neste ukes møte i EØS-rådet.»

Her har EU tatt over landet vårt fullstendig, uten å løsne så mye som et skudd. Og regjeringen vår har gjort hele jobben for dem. Men dette er ikke over, nye EU-regler flyter inn hele tiden.

Dette er historien om den kontinuerlige undergravingen av norsk suverenitet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon