EAT-dietten som Gunhild Stordalen er en forkjemper for kan rasere norsk landbruk, ifølge professor ved NMBU. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Et kosthold etter EAT-modellen vil bety at store deler av vår matproduksjon må flyttes utenlands. Mye av det arealet vi legger brakk i Norge må skaffes til veie i utlandet for å produsere maten vi trenger.

Dette skriver Janne Karin Brodin i Nationen. Brodin er kommunikasjonsrådgiver i Norges Miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU).

EAT er Gunhild Stordalens hjertebarn. Med god støtte fra ektemann og milliardær Petter Stordalen, og i samarbeid med det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet, ble EAT-Lancet-rapporten lansert 17. januar 2019.

annonse

Sterk kritikk

Rapporten ble nesten umiddelbart gjenstand for massiv kritikk. Stordalen-paret ble anklaget for hykleri, siden de fløy verden rundt i privatfly mens de unnet vanlige mennesker bare noen gram kjøtt per dag. Og enkelte mente at dietten var direkte helsefarlig.

Les også: Med Gunhild Stordalens råd blir vi enda sykere enn idag

Kjetil Rollnes anklaget NRK for å fungere som et personlig PR-byrå for Stordalen og EAT. Det skapte også reaksjoner når Oslo kommune ga 150.000 kroner i støtte slik at Gunhild Stordalen kunne fly inn EAT-eksperter til en miljøfeiring. Etterhvert trakk også FN sin støtte til prosjektet.

annonse

Les også: Oslo kommune gir milliardær-Gunhild 150.000 for å fly inn EAT-eksperter til miljøfeiring: – Et positivt bidrag til klimasaken

Vil rasere norsk jordbruk

«EAT- dietten legger opp til at vi skal spise mindre av de matvarene vi har naturgrunnlag for å produsere i Norge og mer av den maten vi må importere. Store områder i landet der grasproduksjonen dominerer vil gå ut av drift og forutsetningen for å drive landbruk i disse områdene blir borte. Landbruket er ofte en hjørnestein i lokalsamfunn, og nedlegging vil føre til ringvirkninger og fraflytting fra langt mer enn bare gårdsbrukene», skriver Brodin i sin artikkel i Nationen 13. januar.

Forsker Laila Aas ved NMBU mener Norge vil få lavere selvforsyningsgrad. I en rapport hun nylig har utgitt anslås det at 60 prosent av norsk landbruksareal må legges ned, særlig areal som nå brukes til å produsere gras til drøvtyggere.

Norges klima og topografi er godt egnet for husdyrhold, men mindre egnet for å durke planteproteiner som f.eks. belgvekster. Hvis EAT-dietten vil gjennomføres vil husdyrholdet måtte reduseres kraftig, 70 prosent for melkekyr og 80 prosent for gris.

annonse

─ Selv om vi i Norge kan produsere mye mer grønnsaker, frukt og bær, så kan det ikke erstatte protein og energi fra kjøtt, melk og egg. Vekstene inneholder for det meste fiber, antioksidanter og vitaminer, sier Aass.

En slik omlegging vil føre til økt eksport fra områder med vannmangel. EAT-rapporten nevner ikke vannforsyning som et mulig problem.

─ Det ingen god ide å legge ned norsk matproduksjon og redusere selvforsyningsgraden for så å importere mat fra tørkeutsatte og sårbare regioner når klimaendringer og befolkningsvekst truer global matproduksjon, sier Aass.

Gunhild og Petter Stordalen flyttet  fra hverandre i november 2019.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon