Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Det betales årlig ut 7 milliarder kroner i sosialhjelp. Det tilsvarer en 35 prosent økning fra 2013. – Har en sterk sammenheng med innvandring og flyktninger, sier Sp-ordfører.

Nettavisen har intervjuet Senterparti-ordfører Ivar Vigdenes. I hans kommune Stjørdal bor det 24.000 innbyggere.

– Fra 2012 til 2018 gikk vi fra 8 til 24 millioner kroner i sosialhjelpskostnader. Økningen tilsvarer om lag tre ganger den samlede innsparingen vi ville fått om vi la ned alle grendaskolene, sier ordføreren.

annonse

Grendaskolene har vært et omstridt tema politisk tema når kommunen har vært nødt til å foreta kutt i budsjettene.

Vigdenes tilskriver økningen i stor grad til innvandring og flyktninger.

– Hva kommer det av? spør journalist Espen Teigen.

annonse

– Det er flere forhold, men det er ingen tvil om at dette har en sterk sammenheng med innvandring og flyktninger. Ifølge våre tall står det for 60 prosent av økningen de senere årene, sier han.

Sosialhjelp eller jobb?

Men hva får man egentlig dekket på sosialhjelp? Er det for lukrativt?

Les også: Ivar Vigdenes fra SP: – Jeg er skeptisk til hele asylinstituttet

Når regnestykket gjøres opp med bokostnader, strøm og det nødvendige, viser den et nedslående resultat, skriver Nettavisen. Statens veiledende satser viser det er «fullt mulig å motta så mye i sosialhjelp at en familie må finne en jobb som betaler over 700.000 kroner for at det skal lønne seg å jobbe.»

En vanlig startlønn ligger på drøyt 300.000 kroner.

annonse

– Ofte legges det i det offentlige ordskiftet automatisk til grunn at de som mottar sosialhjelp er de økonomisk svakest stilte blant oss. Tallene viser at det kan umulig stemme. For vi må ha veldig mange lønnsmottagere som tjener mindre enn det dekning av bokostnader med veiledende satser for sosialhjelp på toppen tilsier, sier Sp-ordfører Vigdenes.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon