Partileder og finansminister Siv Jensen snakker med pressen etter gruppemøtet til Frp i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Kravene Fremskrittspartiet vil stille for å fortsette i regjering, kan bli klar torsdag, ifølge partileder Siv Jensen.

– Vi vil overrekke Erna Solberg en liste med krav som vi skal utarbeide i løpet av dagen, forhåpentligvis, sa Jensen til NRKs Politisk kvarter torsdag.

Frp-lederne sier hun ikke vil gå offentlig ut med kravene og svarer heller ikke entydig på om Fremskrittspartiet må få fullt gjennomslag for kravene for å fortsette.

annonse

Jensen har ikke noe klart svar på om det er aktuelt for Fremskrittspartiet å støtte en Solberg-regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

– Det må vi nok komme tilbake til på et senere tidspunkt. Det jeg er opptatt av nå, er å se om det er mulig å få gjennomslag for mer Frp-politikk for at Frp skal fortsette å sitte i regjering. Hvis våre krav ikke blir tatt på alvor, må vi ta konsekvensen av det, sier hun.

Innvandring og bompenger

Reaksjonene har vært sterke i Fremskrittspartiet etter at det tirsdag kveld ble kjent at regjeringen har bistått en IS-siktet kvinne og hennes to barn med å komme seg ut av en leir i Syria. Familien er på vei hjem til Norge, hvor kvinnen vil bli pågrepet av PST. Den fem år gamle sønnen skal være alvorlig syk.

Flere i Frp har vært ute og nevnt saksområder der de mener partiet må få enda mer gjennomslag fordi de ikke ble hørt i denne saken. Mange av innspillene dreier seg om partiets kjente kjernesaker: Innvandring, skatt og bompenger.

annonse

Det til tross for at Frp presset gjennom en lettelse i bompengebelastningen før valget i fjor.

– Vi er ikke fornøyd før vi får fjernet bompengeregimet for godt, sier fylkesleder Margrethe Dysjaland i Rogaland Frp til NRK.

– Mer enn plattformen

Innvandringspolitisk talsmann Jon Engen-Helgheim er blant dem som har pekt på innstramminger i innvandringspolitikken. Han sier til Klassekampen at partiet må få gjennomslag som går ut over det de fire regjeringspartiene er blitt enige om i Granavolden-plattformen.

Ifølge en nyhetssak lagt ut på Frps nettside r tirsdag kveld slo han imidlertid fast at «ingen IS-kvinne skal få presse Frp ut av regjering slik at Norge får en langt mer liberal innvandringspolitikk».

KrF avviser nye krav

Leder Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti avviser imidlertid at det er aktuelt å gi etter for nye Frp-krav.

annonse

– Det er ingen grunn til at Frp nå skal få gjennomslag for en ny kravliste. Vi er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande har oppfordret til at forhandlinger om Frps krav må tas internt i regjeringen, ikke i mediene.

Alt i fjor høst skal regjeringen ha gitt grønt lyst til å hente ut kvinnen og de to barna. I oktober orienterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité om saken. Det var da klart at det var flertall på Stortinget for å få den syke gutten hjem, også om det betød at moren ble med.

Arbeidet med å få familien ut har vært holdt hemmelig av sikkerhetsmessige hensyn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon