Sjef for Rikspolisen Anders Thornberg ber om støtte fra Forsvaret i "gråsonetilfeller". Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Den svenske rikspolitisjefen Anders Thonberg vil at forsvaret støtter mer opp under politiet dersom Sverige rammes av en opptrappet gråsoneproblematikk, melder Sydsvenskan.

Flere ordensforstyrrelser, ulykker som vanskelig lar seg forklare, fysisk sabotasje og cyberangrep setter svensk politi under hardt press, samtidig med at myndighetene i dag har store problemer med å ivareta sitt oppdrag når skyteepisoder og sprengninger øker kraftig.

Ved en eskalering kommer politiet til å trenge hjelp, og denne hjelpen kan ifølge rikspolitisjefen komme fra forsvaret. Thornberg har i et skriv til regjeringen begjært at politiet må kunne benytte seg av forsvarsmakten i en gråsoneproblematikk, som ved terrorangrep eller lignende situasjoner.

annonse

Les også: Malmö: Ekstrainnkalt politi må beskyttes av politiet

Allerede i dag kan politiet benytte seg av forsvaret til bekjempelse av terrorisme, men dette er strengt regulert. Thornberg konstaterer at trusselbildet mot Sverige er komplekst, og mener at grensedragningen mellom krig og fred ikke alltid vil være like tydelig.

Han sier det i en fremtidig situasjon ikke vil være sikkert at det er avklart om det er krig eller ikke. Om det ikke er tatt en beslutning om forhøyet beredskap, er det politiet som har hovedansvaret ifølge svensk lov.

annonse

Ved krig, eller fare for krig, kan regjeringen innføre forhøyet beredskap. Da skal politiet bistå forsvaret. For å kunne gjøre det, kreves flere politifolk i tjeneste enn det er i dag, ifølge Thornberg. Forsvaret har foreslått at politiberedskapen skal styrkes med 3000 personer. Et alternativ er at politiet kan krigsplassere og bruke sikkerhetsvakter ved høy beredskap.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon