Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
Arbeiderpartiet vil helst slippe regjeringsmakt før valget i 2021. Skulle Frp gå ut, er håpet at Erna Solberg (H) likevel blir sittende som statsminister.
annonse

Det offisielle svaret er at Arbeiderpartiet alltid er klar til å ta ansvar hvis det trengs. Men partikilder innrømmer overfor NTB at det i realiteten ikke er noen appetitt i partiet på å få oppdraget allerede nå.

– Dette Stortinget har borgerlig flertall. Og jeg forholder meg til at den regjeringen som sitter, sitter. Så får vi ta stilling til utfallet om den ikke skulle sitte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

– Norge bør få et nytt flertall. Men terminen for det er september 2021, fastslår han.

annonse
Risikoprosjekt

Det å skulle overta taburettene nå, bare halvannet år før stortingsvalget, framstilles av partikilder som et risikoprosjekt der Arbeiderpartiet verken ville hatt nok tid eller nok mandater i Stortinget til å få gjennomført sin politikk.

Skulle Frp gjøre alvor av truslene om å gå ut av regjeringen, er antakelsen i Ap at statsminister Erna Solberg (H) vil fortsette som leder for en mindretallsregjering, enten sammen med KrF og Venstre eller alene.

Samtidig avvises det som nærmest utenkelig at KrF skal skifte til rødgrønn side så kort tid etter sitt opprivende retningsvalg i 2018. Dermed finnes det ingen åpenbar vei til parlamentarisk flertall for Ap før valget.

Krisemøte mandag

Fredag ble det opplyst at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) skal møtes på mandag for å drøfte Frps kravliste for å bli i regjeringen.

annonse

«Vi har avtalt et møte mandag der Siv Jensen vil gå gjennom de tiltakene Frp har varslet at de vil legge fram», het det i en felles uttalelse fra Solberg og Jensen.

Jensen har truet med å forlate regjeringen etter at norske myndigheter mot Frps vilje bidro til å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes syke sønn fra Syria.

Saken har utløst voldsomme reaksjoner internt i Frp. Også normalt mer moderate Frp-stemmer har reagert kraftig på saken, og alt tyder på at kritikken fra egne rekker kom overraskende på partiledelsen.

Avvist av Venstre og KrF

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har derimot uttalt at de ikke ser noen grunn til å endre regjeringsplattformen fra Granavolden.

– Det at regjeringen hjelper et sykt barn med helsehjelp, er ikke et grunnlag for at Frp skal kunne presse igjennom en ny kravliste. De fire partiene er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, sa Ropstad torsdag.

annonse

Solberg har for sin del vært noe mer forsiktig og sagt at hun ikke ser grunnlag for «store endringer».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon