Illustrasjonsbilde. Foto av ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
annonse
annonse

Brasils kulturminister har fått sparken etter å ordlagt seg på en måte som minnet sterkt om en tale holdt av Nazi-lederen Joseph Goebbels.

– Brasiliansk kunst vil bli heroisk i det kommende tiåret, og den vil bli nasjonal, sa kulturminister Roberto Alvim i en video han nylig publiserte.

– Eller så blir den ingenting, la han til litt senere.

annonse

Brasilianske medier oppdaget at disse formuleringene hadde svært store likhetstrekk med en tale holdt av Joseph Goebbels, Adolf Hitlers propagandaminister. Talen siteres i en biografi skrevet av en tysk historiker.

I Alvins video spilles det musikk av den tyske komponisten Richard Wagner i bakgrunnen, noe som bidro til å forsterke Nazi-assosiasjonene.

Etter å ha fått kritikk svarte Alvin først at likhetstrekkene med Goebbels’ tale var en ren tilfeldighet og at han ikke visste hvor formuleringene stammet fra.

Etter voksende press, blant annet fra en organisasjon for brasilianske jøder, ble han likevel nødt til å trekke seg fredag. Brasils sterkt høyreorienterte president Jair Bolsonaro erkjente at Alvins situasjon var blitt uholdbar.

annonse

Alvins video ble spilt inn i forbindelse med et nytt initiativ fra Bolsonaro-regjeringen for å fremme kunst med et nasjonalt og religiøst preg.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon