- Resett - https://resett.no -

Frp-exit kan utløse lederstrid

Dersom Fremskrittspartiet velger å gå ut av regjering, kan det utløse en lederstrid i partiet, mener sentrale partikilder. Flere Frp-topper vil ut uansett.

Det er ikke naturlig at Frp fortsetter med Siv Jensen som leder hvis partiet nå velger seg en tilværelse som opposisjonsparti, sier flere kilder fra ulike fløyer i partiet til Aftenposten [1].

Frp skal ha landsmøte i vår, og Siv Jensen, som har ledet partiet siden 2006, er på valg.

annonse

En regjerings-exit vil ifølge kildene utløse en debatt om Jensen er den rette til å lede partiet, ikke minst fordi hun i over seks år har jobbet tett sammen med den regjeringen Frp da vil være i opposisjon til.

Samtlige kilder viser til Frps vedtak om at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv er en del av.

– Står sterkt

– Det er mange som ønsker en slik debatt og et skifte nå, men Siv Jensen står meget sterkt i partiet. Dersom hun vil selv, er det sannsynlig at hun gjenvelges, sier en kilde med lang fartstid på ulike nivåer i Frp.

De tre som hyppigst nevnes som Jensens mulige arvtaker, er nestleder og nåværende olje- og energiminister Sylvi Listhaug, tidligere nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og nåværende samferdselsminister Jon Georg Dale.

annonse
[2]
– Morn da, Erna

Flere av Frps stortingsrepresentanter, blant dem Bengt Rune Strifeldt fra Finnmark, Morten Ørsal Johansen fra Innlandet og Kari Kjønaas Kjos fra Viken, sier til VG  [3]at de mener Frp bør gå ut av regjering, uansett hva utfallet blir når det gjelder kravene Frp har stilt til statsminister Erna Solberg (H) for å bli værende.

Også Per-Willy Amundsen fra Troms ønsker at Siv Jensen sier «Morna, Erna».

– Hvis jeg skal følge rådene fra mine velgere i Troms og Finnmark, så er det ikke tvil om at de mener Fremskrittspartiet bør forlate regjeringen. Det er et standpunkt jeg har tenkt å målbære, sier Amundsen til VG.

Slutt på tålmodigheten

Også Frps fylkesleder i Troms og Finnmark, Odd Eilert Persen, har fått nok av å sitte i regjering.

– Jeg har sagt mitt. Fått nok av idiotien som foregår. Å styre Norge sammen med Venstre unner jeg ikke min verste fiende, sier han til avisa.

annonse

Frp med krav-løfte til de andre partilederne

Frp skal ha lovet de andre lederne for regjeringspartiene at kravene de vil stille for å bli værende i regjering, vil være innenfor Granavolden-plattformen.

Det skriver Dagens Næringsliv [4] fredag.

Onsdag gjorde Frp-leder Siv Jensen det klart at Frp vil gå ut av regjeringen dersom de ikke får gjennomslag for «tydelige krav», etter at det tirsdag ble kjent at norske myndigheter henter hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn fra Syria – mot Frps vilje.

Få timer senere samlet de fire partilederne seg til en lenge planlagt middag i statsministerboligen. Ifølge en som var til stede, kom Jensen der med en forsikring om at Frps krav ikke vil utfordre Granavolden-erklæringen, det politiske grunnlaget som regjeringen styrer etter, skriver avisen.

Både KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande har gjort det klart at de ikke er villige til å reforhandle punkter i regjeringsplattformen.

Frp-ledelsen var fredag samlet for å finpusse listen med krav.

Mandag skal Siv Jensen og statsminister Erna Solberg (H) møtes for å diskutere kravene.

annonse

NRK: Frp kan kreve omkamp om fremmedkrigeres statsborgerskap

Et av kravene til Frp kan være at det skal bli lettere å frata mennesker norsk statsborgerskap, sier kilder tett på prosessen til NRK.

Trolig er det enkeltpunkter i terrorlovgivningen, lov om nasjonal sikkerhet, utlendingsloven og strafferammene for brudd på paragrafer i de nevnte lovene som kan være i spill, ifølge NRKs  [5]kilder.

Også sentrale kilder i Høyre sier de tror kravene heller vil innebære lovendringer enn noe som vil påvirke budsjetter nevneverdig.

Særlig et forslag om å gjøre det lettere å frata mennesker norsk statsborgerskap, trekkes fram av Frp-kildene.

Frp har nemlig lenge ivret for å frata hjemvendte fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskap deres norske statsborgerskap, slik Danmark har gjort, men i 2018 fikk ikke Høyre og Frp flertall for dette i Stortinget.

Det fikk nåværende Frp-nestleder Sylvi Listhaug til å legge ut et innlegg på Facebook, der det het at «Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget vakte sterke reaksjoner og førte til at Listhaug måtte trekke seg som justisminister.

Tegn abonnement [6] eller støtt oss på andre måter [7] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826