Siv Jensen møtte pressen sammen med nestlederne Terje Søviknes og Sylvi Listhaug etter sentralstyremøtet i Fremskrittspartiet der evaluering av årets lokalvalg sto på agendaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
annonse
annonse

Det er reelt denne gang. Frp kan komme til å forlate regjeringen.

At en IS-kvinne med sine to små barn hentes hjem til Norge kan synes som en fillesak isolert sett. Riktignok vil kostnadene trolig beløpe seg til mange titalls millioner kroner opp gjennom årene i administrasjon, underhold, sikkerhet, justis og rehabilitering, men det er en dråpe i det havet innvandringen generelt koster Norge hvert år.

Men saken er tung av symbolikk og sier også noe om de analytiske og verdimessige motsetningene i samfunnet og som speiles tydelig i regjeringen. Mediene og visse politikere legger et enormt fokus på å skape sympati for enkeltpersoner med utenlandsk bakgrunn og appellerer til moralske plikter og skyldfølelse vi norske har.

annonse

Les også: Naive Norge og de nye ankerbarna

Frp på sin side prøver å si at politikk handler om prioriteringer og at det er mange i dette samfunnet som ikke får hjelp av myndighetene eller som får noen oppmerksomhet i mediene for sin vanskelige situasjon. Så hvorfor skal alle mulige ressurser brukes på «fiender» av norske verdier og «forrædere» som har sluttet seg til en organisasjon og ideologi som forakter oss?

Men IS-kvinnen og hennes to barn blir dermed bare et eksempel og symbol på de ulike politiske posisjonen som er til asyl- og innvandringspolitikken generelt. Hvem skal norske myndigheter prioritere? Er det norske borgere og nordmenn, eller er det folk som er utlendinger enten formelt og/eller i identitet og tilknytning?

Dette handler også om globalisme vs. nasjonalstatens primære politiske betydning.

annonse

At symbolikken her reflekterer på denne underliggende motsetningen i innvandringspolitikken gjør saken til et springbrett. Hjemhentingen av IS-kvinnen er det faktisk mulig for Frp å tre ut av regjering på, og det på en måte som både egne velgere, og også deres motstandere, kan forstå. De kan si med troverdighet at strikken er tøyd for langt og at avstanden mellom regjeringspartiene er for stor: Man prøvde og gjorde sitt ytterste – Frp har bevist at de kan være såkalt ansvarlige – men nå er det på tide å ta lærdom av de uenighetene som har vært.

2021

Meningsmålingene for alle de fire regjeringspartiene er elendige. Ved et valg nå hadde de tapt så det suste. Og det er svært lite som tyder på at det kan bedre seg vesentlig til valget i 2021. KrF og V kan falle under sperregrensen og Frp kan bli halvert. Det blir Jonas & Co i minst fire og kanskje i 8-12 nye år.

Selv om Frp trekker seg ut av regjeringen og blir et støtteparti, er det lite trolig at Erna Solberg fortsetter som statsminister etter 2021. Men alle fire regjeringspartier kan komme til å gjøre et bedre valg slik enn om de er tvunget til å stå mer sammen. Det er fint lite Venstre, Krf og Frp har til felles på noen svært sentrale politikkområder. Ja, på en del felt er Frp nærmere Ap og ikke minst Sp enn de er til V og Krf.

Les også: Resett får skorpen til å sprekke og lar det fortrengte stoffet tyte frem

annonse

Fremskrittspartiet trenger å finne tilbake til en tydeligere alternativ og politisk ukorrekt profil. Det er den eneste måten å mobilisere velgere. De kan ikke vente seg vekst med å innta en Høyre-light profil. Og hvis Frp kan stå utenfor og lage litt oppstyr og konstruktivt bråk, kan også V og Krf markere seg tydeligere på sine nisjer. I sentrum kan Høyre tre frem som den trauste, borgerlig bauta.

Selv dette trekket er sannsynligvis ikke nok til å hindre Jonas fra statsministerstolen i 2021, men av og til er det lurt med en taktisk retrett. Den borgerlige siden har nå fått prøvd en blå-blå og en sentrums-blå-blå regjering. Det er bare rett og rimelig at de avslutter sine åtte år med å prøve seg på en sentrums-blå regjering hvor Frp takker for seg og går.

For stort verre enn det nå er, kan det knapt nok bli. Og det gjelder for alle fire partier.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon