Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

NRK ytring i år gir Synne Sørgjerd en kommentar til Espen Goffeng som med utgangspunkt i eget klimaengasjement kritiserer miljøbevegelsen. Han anser moralisering og nedlatenhet som kontraproduktivt for klimakampen.

Noen eksempler på det Synne Sørgjerd skriver:

– Klimabevegelsen kan moralisere med rette. Å spise kjøtt er mindre bærekraftig. Å fly er mer klimafiendtlig enn å ta tog, eller å ikke reise i det hele tatt.

annonse

– Klimaaktivister som har gitt opp kjøtt og flyvninger, har anerkjent virkeligheten vi står overfor på en voksen og fornuftig måte. Alle kan ikke leve som meg, og hvis alle skal kunne leve, så må jeg leve annerledes. Synes du det er moraliserende? Klimaaktivistene har rett likevel.

– Vi er ikke vant til at friheten vår blir innskrenket.

Les også: Klimakampen er menneskefiendtlig

I 2018 kommenterte Synne Sørgjerd (som organisatorisk nestleder i Humanistisk ungdom) en leder i avisen Dagen som handlet om abortspørsmålet:

annonse

(…) når en lar sin egen religiøse overbevisning være utgangspunkt for hvordan alle andre skal leve sine liv. For å si det kort gir ikke din tro på gud deg noen form for rett til å bestemme over andres liv, og enda mindre andres kropp.

Det er på høy tid at religiøs moralisme som dette tar plass i historiebøkene og aldri igjen krever å få styre andre menneskers liv (…).

Synne Sørgjerd kritiserer religiøs overbevisning og moralisering på bakgrunn av dette. Selv påberoper hun seg retten til å moralisere ut ifra en overbevisning om å ha «svarene på klimaspørsmålet». Dobbeltmoral?

Fordi Espen Goffeng målbærer en klimakamp med mindre fokus på flyskam enn Synne Sørgjerd, kunne han han vært velkomstkomiteen på Gardemoen for Raymond Johansen. Byrådslederen for Oslo har nemlig vært i Lisboa og plantet et tre i verdens nye miljøhovedstad.

Det hastet nok, fordi Raymond Johansen har tidligere sagt at skolestreikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå! Eller er det underlig at Raymond Johansen med dette utgangspunkt velger å fly tur/retur Lisboa for å utføre en symbolhandling som det er å plante et tre? Dobbeltmoral?

annonse

Blir spennende å se om Synne Sørgjerd retter en moraliserende pekefinger mot Raymond Johansen for flyturen. Det fordrer imidlertid at Synne Sørgjerd leser nyheter på Resett, for andre medier ser ikke ut til å ha omtalt dette.

Ikke en gang selveste NRK, som har tatt grep for å styrke sin klimajournalistikk med egen klimaredaksjon, har interesse av Lisboa-turen til Raymond Johansen. Men klimajournalistikken skal visstnok innrettes slik at «dobbeltmoralister» ikke rammes så sterkt. F.eks finner du dette hos Cicero, senter for klimaforskning (en sak ved Monica Bjermeland):

(…) I Norge får ofte miljødebatten et moralistisk preg, der kritikk rettes mot de som faktisk prøver å gjennomføre tiltak. For eksempel har vi sett at fristelsen til å henge ut klimaforskere med mange og lange årlige flyturer eller grønne politikeres taxiturer hjem fra radiointervjuer er blitt for stor.

Les også: Toyota skal bygge futuristisk by

Hva går vi glipp av når journalistikken henger seg opp i de «lavthengende fruktene» av klimanyheter?

– Vi snakker altfor lite om klima som et samfunnsproblem. Jeg sier ikke at de individuelle valgene er irrelevante, men de må velges med omhu, advarer Andreas Ytterstad, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Klima som samfunnsproblem? Det er vel deg og meg det? Og når noen står sterkt på barrikadene, som klimakamerat Raymond Johansen, bør man ikke da forvente at egen frihet innskrenkes når man er så opptatt av å innskrenke andres frihet?

Nødvendigvis ikke, for «alle er like, men noen er likere enn andre».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon