Mulla Krekar viser frem fem fingre før han fremstilles i Oslo tingrett for fengslingsforlengelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Fire journalister i NRK har jobbet med en stor sak om terrordømte Mulla Krekar. Det kan vise seg at statskanalen kan ha hjulpet Krekar ettersom NRKs tolk hevder at den terrordømte irakeren er blitt feilsitert, og derfor blir dømt og utvist på feil grunnlag.

2. mars 2013 snakket Najmuddin Faraj Ahmad, alias Mulla Krekar, med sin svigersønn i et av besøksrommene i Kongsvinger fengsel. Det han ikke visste var at PST avlyttet besøksrommet. Ett av utspillene var sentralt da Krekar ble dømt for terrorplanlegging på norsk jord. Den terrordømte skal ifølge tiltalen i Italia ha sagt følgende om personer som brente Koranen:

«De skal fortelle dem at som et første steg har de besluttet å brenne det norske flagget og at de ved neste anledning vil «brenne deres grunnlov» og som et tredje steg vil de oppsøke parlamentet for å brenne det…»

annonse

NRK har brukt mye ressurser i saken som nå er blitt publisert på deres eget nettsted.

Fire journalister har jobbet over lengre tid med å innhente dokumenter og eksperter. De har fått tak i det hemmelige lydopptaket fra Kongsvinger fengsel og hyret derfor inn en egen tolk. Ifølge NRK mener denne tolken at Krekar er feilsitert på at han vil brenne bygningen på stortinget.

«Av oversettelsen fremgår det at Krekar ikke snakker om å brenne ned selve parlamentet, eller stortingsbygningen», skriver NRK, som viser til sin egen tolk. Tolken hevder at PST ikke har klart å oversette mange av Krekars utspill riktig.

Jusprofessor Mads Andenæs. Skjermbilde NRK TV.
annonse

Ut mot krekar-dom

NRK opplyser ikke hvem tolken er, men har fått en uttalelse fra jusprofessor Mads Andenæs. Han mener at dommen mot Krekar er feil, hvis NRKs oversettelse stemmer.

– Det er noe helt annet å brenne en bok, på Stortinget, selv om det er grunnloven, enn å brenne ned Stortinget. Det er ingen som skal kunne straffes for å brenne en bok, sier han til NRK.

Les også: Mads Andenæs mener «hatprat» på sosiale medier kan føre til drap

Også Krekars advokat er på offensiven etter NRKs avsløring.

– De kan ikke bevisst lukke øynene. Jeg har ikke bedt dem gjøre en jobb, jeg har selv framskaffet opptakene fra Italia, men jeg har ikke fått lov å legge dem fram i saken, sier Meling.

annonse

Folkets reaksjoner

Hvordan NRK fikk tak i de hemmelige lydopptakene fremkommer ikke i artikkelen.

Nyheten er lagt ut på NRKs facebookside der det er delte meninger om saken. Enkelte hamrer løs mot PST.

– Skal vi ikke ha rettsikkerhet i dette landet? Det begynner å bli tynt opplegg, skriver en person.

Andre er ikke like begeistret for at NRK har brukt store ressurser som kan ha hjulpet den terrordømte irakeren.

– Hva er greia nå? Skal man LETE etter grunner til å ha denne mannen fortsatt boende i Norge med et helt advokat firma rundt seg 24/7 på skattebetalernes regning. Hadde denne mannen aldri eksistert så kunne vi jo finansiert hele eldreomsorgen for lenge siden til et mer verdig nivå. Hadde vært komisk om det ikke var en ren tragedie.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon