Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) får sterk kritikk fra svensk LO. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) får sterk kritikk etter TV-intervju. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er«ekstremt ubegavet» sier svensk LO.

Arbeidsledigheten i Sverige steg i desember i 2019 til 7,2 prosent. Dette er det høyeste tallet siden begynnelsen av 2018, viser statistikk fra Arbetsförmedlingen.

Totalt ble 374 000 personer registrert som arbeidsledige i i Sverige i slutten av desember 2019, en økning på 29 000 personer sammenlignet med samme måned året før.

annonse

Arbeidsförmidlingen skriver i sin rapport at 2019 betydde et trendbrudd, der arbeidsledigheten gikk opp etter å ha falt over en lengre periode.

– Det har sammenheng med færre nye jobber mens flere ser etter arbeid, sier Annika Sundén, analysesjef i Arbeidsförmidlingen i en statistikkrapport.

Artikkelen fortsetter under.

Fiaskoen Stefan Löfven

annonse

Hudflettes av LO

I følge Arbeidsförmidlingen økte ledigheten på bred front og i alle fylker i Sverige unntatt ett uavhengig av utdanningsnivå, både blant kvinner og menn, både for innenlandske og utenlandske arbeidstakere.

Oppgangen i arbeidsledighet er bred og alle grupper har blitt berørt.

Oppsigelser har også skutt i været og har ikke vært så høye som nå siden 2014.

Det svenske LO er lite fornøyd med den politikken Stefan Löfvens regjering driver, og LOs sjeføkonom Ola Petterson kritiserer regjeringens jobbpolitikk og kaller det «ekstremt ubegavet» å kutte ned på ekstra tjenester, som kan bidra til økt sysselsetting.

annonse

– Dette er en delvis forklaring på at mange spesielt nyankomne kvinner er arbeidsledige, sier han til SvD Näringsliv.

Artikkelen fortsetter under.

Siviløkonom: Sverige gjennomgår en radikal demografisk forandring

Kaos i arbeidsformidlingen

LOs Ola Pettersson mener også at det har tatt for lang tid å rette opp i det han beskriver som «kaoset i Arbeidsförmidlingen».

I Sverige har den nye regjeringen etter Riksdagsvalget i 2018, bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet – med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna, gjort omfattende endringer innen arbeidsmarkedspolitikken.

Kritikk har kommet fordi man mener Centerpartiet og Liberalerna har fått for mye gjennomslag, og kritikken økte da det i september 2019 ble det varslet at 130 arbetsförmedlingskontorer av 240 i Sverige skulle legges ned.

Den borgerliga alliansen av svenske partier har reist krav om at Arbetsförmedlingen i sin nåværende form helt ska legges ned og erstattes av private aktører, noe LO blant annet har vært skeptiske til.

annonse

– Å tillate dette privatiseringseksprimentet synes jeg er dårlig håndtert, sier Pettersson.

Køene ved Arbeidsförmidlingens kontorer vokser og de ansatte er kjørt i senk. Nå har også arbeidsledigheten blitt registrert som økende, og svenske analytikere tror denne trenden vil fortsette utover i 2020.

– Tiltak for å få kaoset i Arbeidsförmidlingen er forsinket alt for lenge, sier LOs Pettersson.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon