En IS-kvinne i al-Hol leiren i Syria. 17. oktober, 2019. (Foto: Delil Souleiman / AFP)
annonse
annonse

Advokat Steingrim Wolland sier at det å leve i IS-kalifatet ikke er straffbart, i motsetning til det å være deltaker i terrororganisasjonen. 

Advokaten, og tidligere forsvarer for den første domfelte IS-kvinnen i Norge, mener at det ikke er gitt at IS-kvinnen som kom til Norge fredag får straff. 

– Du må yte en eller annen form for støtte for terrororganisasjonen for at det skal være straffbart, sier han til NRK.

annonse

Aktiv deltakelse  

Kvinnen Wolland forsvarte ble dømt for IS-medvirkning basert på hun var på vei til Syria for å gifte seg med en fremmedkriger. 

Jan F. Glent, embetsleder i Det nasjonale statsadvokatembetet, mener at denne dommen er svært viktig og at den gir påtalemyndigheten medhold i at kvinnene skal likestilles med de mannlige fremmedkrigerne:  

annonse

Les også: Europol rapport: Kvinnelige IS-jihadister er like voldelige som sine mannlige motparter

– Det å reise ned og gifte seg, stifte familie, være kone for en fremmedkriger, er en aktiv deltagelse, ifølge vår oppfatning og Oslo tingrett sin.

Ingen presedens 

Wolland mener likevel dommen ikke er nok for å sette presedens for alle norske kvinner som har oppholdt seg innenfor IS sine grenser. Han legger til at sakene må vurderes individuelt og at dommen er en tingrettsdom, og at den derfor ikke har noen normskapende effekt. 

Basert på hans egne vurderinger mener han derfor at det ikke kan forventes noen automatisk straff for den tilbakevendte IS-kvinnen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon