Illustrasjonsfoto. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er ventet store nedbørsmengder og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet. Det kan komme opp mot 100 millimeter regn på et døgn.

I Namdalen i Trøndelag og på Saltfjellet og Salten i Nordland er det ventet lokalt mellom 70 og 100 millimeter nedbør fra søndag kveld til mandag kveld, ifølge meteorologene.

På Helgeland i Nordland har Norges vassdrags- og energidirektorat sendt ut farevarsel på oransje nivå på grunn av mulighet for svært mye nedbør.

annonse

Fra mandag kveld kan det lokalt komme mellom 60 og 70 millimeter regn på tolv timer.

Stor snøsmelting

Relativt høye temperaturer og mye vind fører til stor snøsmelting, også i høyfjellet, ifølge NVEs varslingstjeneste varsom.no.

De varsler om jordskredfare på gult nivå for både Nordland, Trøndelag og Vestlandet.

annonse

På Vestlandet vil snøgrensen stige til opp mot 1.500 meter over havet. I Trøndelag og Nordland stiger den til opp mot 1.000-1.200 meter over havet.

Fare for flomskred

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 centimeter snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp, heter det.

Skredene kan utvikle seg til flomskred.

– Det vil komme ganske mye regn på områder i fjellet hvor det ligger snø. Akkurat hvor dette treffer, er for tidlig å si ennå, men vi vil trolig få mer detaljerte prognoser lørdag ettermiddag, sier Mads Peter Dahl, vakthavende ved jordskredvarslingen ved NVE, til Bergens Tidende.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon