Politiets utlendingsenhet i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
annonse
annonse

Student
Medio 2016 ankom, Simon Githiri Mungai, født i 1997, Norge på bakgrunn av en studietillatelse. Kort tid etter, ble han pågrepet av politiet siktet for en alvorlig og grov voldtekt. 

Fengslet
Kenyaneren har siden vært varetektsfengslet og sonet i fengsel.

Les også: Resett i Oslo tingrett onsdag: to forskjellige voldtektssaker hvor gjerningsmenn hadde innvandrerbakgrunn (+)

annonse

Dom
Utlendingen ble i Hålogaland lagmannsretts i 2017 dømt til fengsel i fem år og to måneder for grov voldtekt.

Løslatt
9 januar 2020 ble den det her gjelder løslatt, etter å ha sonet ovennevnte dom. 

Utvist
På bakgrunn av den svært alvorlige voldskriminaliteten vedkommende rakk å gjennomføre rett etter han ankom riket, er han nå varig utvist.

annonse

Derfor, ble han umiddelbart pågrepet av politiet etter at dommen var ferdigsonet. 

Retur til Kenya
Politiet ønsker nå at denne kriminelle personen snarest mulig blir tvangsreturnert til Kenya. I den anledning, er det planlagt at utlendingen i løpet av en fire ukers periode vil bli returnert til sitt opprinnelsesland.

Oslo tingrett
På bakgrunn av ovennevnte, begjærte politiets representant fra Politiets utlendingsenhet (PU) at utlendingen ble internert i inntil 4 uker – dette sett i relasjon til den tiden politiet trenger for å få i hende de nødvendige reisedokumentene politiet er avhengige av.

Tingrettsdommer, Therese Heggedal, hadde en annen oppfatning enn politiet om det var nødvendig å «internere» utlendingen eller ikke.

Hun viste til at Mungai i desember hadde hatt fire dagers permisjon uten anmerkninger. I tillegg, har den innsatte hatt flere uproblematiske permisjoner de siste årene. Dommeren mente deretter at rømningsfaren fra Norge ikke er åpenbar, og den vil uproblematisk avhjelpes med en daglig meldeplikt til politiet.

Dommeren mente at daglig meldeplikt fra og med 10.01.20 var tilstrekkelig, hvorpå voldtektsforbryteren kunne bo og oppholde seg hos en ukjent «venn» på en bestemt adresse i Brumunddal 

annonse

Klage
Politiets representant fra PU påklaget avgjørelsen, og ba om at vedkommende ikke ble løslatt før Lagmannsretten hadde avgjort klagen – noe tingrettsdommeren godtok.

Medhold
Jourhavende politiadvokat Christine Kvamme i PU kunne tirsdag kveld informere Resett at Lagmannsretten hadde akseptert PU sin anke, hvorpå den det her gjelder må sitte internert (innesperret) i påvente av en tvangsretur til Kenya. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon