Elektroforeningen (EFO) vil elektrifisere hele norskekysten. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
annonse
annonse

– Hele norskekysten bør elektrifiseres, sier Per Øyvind Voie, næringspolitisk direktør i Elektroforeningen (EFO). Norge skal bli verdens første helelektriske samfunn.

Fra nyttår har han gått inn i styret for Landstrømsforum – et forum for elektrifisering av skipsfarten, i regi av NEK og Enova.

– De fleste landstrømsanleggene i Norge leveres av medlemmer i EFO, og det er derfor naturlig at vi tar en større rolle i Landstrømsforum, sier Voie.

annonse

Artikkelen fortsetter under.

Solberg vil utrede elektrifisering av Melkøya, Mongstad og Kårstø

Landstrøm og maritim elektrifisering – en nøkkel for et helelektrisk samfunn

annonse

EFO jobber for at Norge skal bli verdens første helelektriske samfunn.

Økt fokus på maritim elektrifisering er en nøkkel for at det skal bli virkelighet, heter det i en pressemelding fra EFO, som mener Norge har gode fortrinn som gjør det mulig å sikre at en større del av verdiskapningen skjer i Norge.

Mye av teknologien finnes, men ved å ta den i bruk i enda større grad kan vi utvikle løsninger, tjenester og kompetanse som kan eksporteres til hver havn verden rundt, sier Voie.

Artikkelen fortsetter under.

Frp negativ til elektrifisering av ferger

Fra småbåter til cruiseskip

Eaton, ABB, Siemens, Nexans og Schneider er alle eksempler på kjente EFO-medlemmer som er involvert i store landstrømsprosjekter.

Men de er langt fra de eneste, og EFO har medlemmer som kan levere landstrømsutstyr til alt fra de minste fritidsbåtene og opp til de største cruisebåtene.

annonse

I tillegg kommer en rekke bedrifter som er delleverandører av alt av kabler og tilleggsutstyr som trengs for å få et landstrømsanlegg opp og gå.

Aktivitet langs hele kysten

– Noe av det fine med landstrømssatsing er at det gir aktivitet langs hele kysten, forteller Voie.

EFO mener arbeidsplasser sikres og skapes over hele Norge gjennom at små og store verft, elektroentreprenører, nettselskaper og en rekke andre bransjer får ta del i omsetningen en utbygging skaper.

– Dette er viktig for norske lokalsamfunn, som bygger en ny og unik kompetanse.

Grossistene er kompetansenav

annonse

Det er ikke kun leverandørbedriftene i EFO som bidrar til utbyggingen av landstrøm.

Elektrogrossistene har avdelinger rundt om i hele landet, og disse fungerer som kompetansenav og bindeledd mellom elektroentreprenør, leverandør og nettselskap.

– Den rollen er utrolig viktig, og et veldig godt eksempel på at grossistene bidrar med langt mer enn velfungerende logistikk til verdikjeden, avslutter Voie.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon