En kiste med en av de døde ukrainerne på flyplassen i Kiev. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Levningene etter elleve ukrainere som døde da et passasjerfly ble skutt ned utenfor Teheran, er tilbake i Ukraina.

Nå står en avskjedsseremoni for tur i ofrenes hjemland. Ni av de døde ukrainerne var besetningsmedlemmer, mens to var passasjerer.

Alle de 176 menneskene om bord mistet livet da det ukrainske Boeing 737-800-flyet gikk i bakken kort tid etter avgang fra Irans hovedstad Teheran 8. januar. De fleste av ofrene var iranere.

annonse

Iranske myndigheter oppga først at flystyrten skyldtes teknisk feil, men etter tre dager kom bekreftelsen på beskyldningene fra blant annet Canada og USA, som mente å ha opplysninger om at flyet ble skutt ned.

Fra iranske myndigheter het det at flyet ble oppfattet som et fiendtlig mål – og at det ble skutt ned ved en feil. Videre het det at militærets beredskap var på høyeste nivå på grunn av den spente situasjonen med USA.

President Hassan Rouhani har siden lovet at alle omstendigheter rundt nedskytingen skal gjennomgås og etterforskes.

annonse

Iran vil undersøke de svarte boksene selv

ranske myndigheter sier de selv vil undersøke de såkalte svarte boksene fra det nedskutte flyet.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA er det ikke besluttet at ferdskriveren og taleregistratoren skal sendes til Ukraina, slik det tidligere er meldt.

– Vi forsøker å avlese de svarte boksene her i Iran. Ellers er vårt alternativ Ukraina og Frankrike, men ingen beslutning er foreløpig tatt om å sende dem til et annet land, sier Hassan Rezaifar, som tilhører Irans sivile luftfartsmyndigheter og er ansvarlig for havarietterforskningen.

Flyet som ble skutt ned utenfor Teheran 8. januar, tilhørte Ukraine International Airlines. Det var på vei til Kiev med 176 personer. Alle mistet livet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon