Fredrik Solvang ønsker å vite om IS-kvinnens sønn er syk eller ikke. Foto: Skjermbilde NRK TV.
annonse
annonse

Fredrik Solvang fyrte på seg flere venstreorienterte debattanter på Twitter da han stilte spørsmål om sønnen til den tilbakevendte IS-moren virkelig er «alvorlig syk».

Fredag kom en IS-kvinne med norsk statsborgersskap tilbake til Norge med sine to barn. Hovedgrunnen til at statsminister Erna Solberg valgte å bruke millioner av norske skattekroner på å hente tilbake IS-kvinnen var fordi barnet er «alvorlig syk».

– Jeg ville ikke risikere at en syk norsk 5-åring døde i Syria, skrev statsministeren i en tekstmelding til NRK etter avgjørelsen.

annonse

Les også: Mener IS-kvinnen kan slippe fengsel 

Ønsket ikke svare

På NRK Dagsrevyen i går fikk utenriksminister Ine Marie Søreide spørsmål om det er kun advokaten til IS-kvinnen som hevder at sønnen er alvorlig syk, eller om regjeringen har andre kilder som beviser at han er syk.

annonse

– Vi har grunn til å tro at det er alvorlig sykdom hos barnet. Jeg kan ikke gå i detaljer på det i henhold til taushetsplikten. Utenriksdepartementet verken skal eller kan gjør medisinske vurderinger. Det er det helsepersonell som gjør. Men basert på den informasjonen vi har fått så er det grunn til å tro at barnet er alvorlig syk, og derfor gjennomførte vi tilbakehentingen, sa Søreide.

Søreide fortalte deretter at målet til utenriksdepartementet var å hjelpe et «antatt sykt barn» tilbake til Norge.

Utenriksministeren ønsket ikke svare på flere av NRK-programlederens spørsmål, inkludert om hvor mye det har kostet Norge å hentet tilbake terrorsiktede IS-kvinnen.

Syk eller ikke?

På sosiale medier reagerer NRKs Fredrik Solvangs på Søreides taushet.

– Hvis det nå er slik at det kan bli regjeringskrise på grunn av denne guttens sykdom, hvor lenge kan Regjeringen og Utenriksdepartementet nekte å opplyse om han faktisk er alvorlig syk og vise til «taushetsplikt i konsulære saker»?, spurte han.

annonse

Spørsmålet har fått flere hundre reaksjoner. En av de som har svart er NRKs egen jus ekspert Mads Andenæs.

– De kan og bør respektere en klar og ubetinget taushetsplikt. PST har gått langt i å offentliggjøre detaljer. Det har vært politisk bekvemt men ikke bra, skrev Andenæs.

– Det var et ja/nei-spørsmål utenriksministeren ikke ville svare på: Er han alvorlig syk eller ikke? Hvordan kan det være omfattet av taushetsplikt?, spurte Solvang.

Men Andenæs svarte ikke på Solvangs oppfølgingsspørsmål.

– Gutten dør!

Store norske medier har skrevet mye om det antatt syke barnet som nå er hentet tilbake til Norge.

Norges største avis VG hadde en stor sak i egen avis der de viste bilde av gutten liggende i en seng med tittelen: «Slår alarm om norsk 4-åring: – Gutten dør».

– En vanvittig debatt. Gutten er blitt tatt hjem pga antatt sykdom. En riktig beslutning. Vi har intet krav på å vite guttens diagnose. Moren tar rettsvesenet seg av. FrP får lage krise så mye de vil. Oppgaven til alle oss andre er å slå ring om rettsstaten og demokratiet, skrev en kvinne til Solvang.

Solvang hentet deretter frem VGs sak i sitt svar.

– Ingen her som har bedt om å få vite diagnosen. Selv om det selvsagt hadde vært interessant å vite om advokaten har rett, svarte Solvang i det han viste til advokatens uttalelser at «gutten dør».

– Jeg for min del håper pressen kjenner sin besøkelsestid og etter går alt som har skjedd i denne saken, skrev han videre.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon