Tysklands utenriksminister Heiko Maas. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere av verdens mektigste ledere deltar under søndagens Libya-konferanse i Berlin. Prisen for ikke å få i gang en fredsprosess kan bli svært høy.

– Vi må sikre at Libya ikke blir et nytt Syria, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas til avisen Bild.

En rekke mektige aktører er på plass når statsminister Angela Merkel åpner den viktigste konferansen for Libya på flere år. Blant dem er Russlands president Vladimir Putin, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Frankrikes president Emmanuel Macron.

annonse

Samtidig er frykten stor for at 2020 vil bli året da krigen i det nordafrikanske landet trappes kraftig opp hvis konferansen ikke fører til en mer varig våpenhvile. Det skyldes ikke minst den utenlandske innblandingen og stadig mer militær støtte fra ulike land som har valgt hver sin side i konflikten.

– Respekter våpenforbud!

– Det er på tide å befeste våpenhvilen, respektere FNs våpenforbud og gjenstarte den politiske prosessen. Dette er hva Libya trenger, og det er grunnleggende viktig for EUs sikkerhet og stabilitet, tvitret EU-president Charles Michel rett før konferansen.

Ledere fra i alt tolv land er invitert, samt lederne for Libyas to maktbaser: Opprørsgeneral Khalifa Haftar og leder for den internasjonalt anerkjente regjeringen, Fayez al-Sarraj.

Stoler ikke på Haftar

Bare timer før konferansen stilte Sarraj spørsmål ved Haftars motiver.

annonse

– Vår lange erfaring gjør at vi tviler på intensjonene, seriøsiteten og viljen til den andre parten, som alle vet søker makt for enhver pris, sa Sarraj til nyhetsbyrået DPA uten å nevne Haftar ved navn.

Haftars styrker har siden april forsøkt å innta hovedstaden Tripoli og styrte Sarrajs regjering. Opprørsstyrkene har støtte fra blant annet Egypt, De forente arabiske emirater og Russland. Samtidig har Russland og Tyrkia forsøkt å forhandle fram en mer varig våpenhvileavtale, uten å lykkes.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har på forhånd truet med å gi Haftar en lærepenge hvis han ikke går med på en varig våpenhvile. Søndag langet han også ut mot Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis, som så sent som fredag tok imot Haftar til samtaler i Aten.

Strid om Middelhavet

Tyrkia selv vedtok nylig å sende soldater til Libya for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen og sikret seg samtidig kontroll over et større havområde i det østlige Middelhavet, til kraftige protester fra Hellas og Kypros. Dermed har også Hellas engasjert seg i konflikten, men landet er ikke invitert til Berlin.

Det er derimot Italias statsminister Giuseppe Conte, Storbritannias statsminister Boris Johnson og USAs utenriksminister Mike Pompeo, samt ledere fra De forente arabiske emirater, Egypt, Algerie, Kina og Kongo.

annonse

FNs generalsekretær Antonia Guterres er også på plass i Berlin.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon