Finansminister og leder i Frp, Siv Jensen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Saken dreier seg om noe mer enn bare henne og barnets fremtid, men også om hvordan flertallspartiene behandler regjeringens nest største parti og deres velgere. 

Det pågår nå en intens og relativt åpen debatt i Fremskrittspartiet om partiets videre deltakelse i regjering. Selv om partiledelsens ønsker selvsagt vil ha stor påvirkning, er samtidig prosessen mer åpen enn det som er vanlig i partiet. 

Begge sider har legitime argumenter. De som mener man vil få større påvirkning for Fremskrittspartiets politikk i regjering har selvsagt rett i dette, samtidig er det som mange påpeker også slik at det går en smertegrense et eller annet sted. De fleste ser også ut til å være enige i det, så er det opp til partiet å avgjøre om det er nok nå. 

annonse

Men uavhengig av hva man måtte mene om en såkalt «Frexit» fra regjeringen, er det åpenbart at dette er en god sak å gå på. 

Når jeg skriver dette er jeg klar over at det tilsynelatende er motsetningsfylt. Fordi isolert sett, er ikke spørsmålet om en IS-kvinne og hennes barn skal få hjelp til å komme tilbake til Norge avgjørende viktig. Det er mange innvandringspolitiske spørsmål som er viktigere, for eksempel hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot eller hvor strenge regler man skal ha for familiegjenforening. 

Det viktigste og mest sentrale poenget i denne saken er noe annet: At de andre partiene i en flertallsregjering virker ute av stand til å forstå hvor vondt og vanskelig det er for Frp å akseptere et nederlag i denne saken. 

De som er for å hente kvinnen tilbake, som det store flertallet aviskommentatorer og rikssynsere, mener også det er uforståelig at Frp velger nettopp IS-kvinnens skjebne som skjebnesak for regjeringens fremtid.

Det er fordi de ikke forstår reaksjonen saken vekker. Saken dreier seg nemlig om noe mer enn bare henne og barnets fremtid, men også om hvordan flertallspartiene behandler regjeringens nest største parti og deres velgere. 

annonse

Her virker det som man hverken forstår at saken gir inntrykk av at Norge, i motsetning til for eksempel Danmark og Storbritannia, velger en myk og naiv måte å forholde seg til en person som med vitende og vilje giftet seg med en IS-kriger og dermed sluttet seg til IS-kalifatet, verdens verste terrororganisasjon. 

Dette kunne isolert sett kanskje vært til å leve med. Men siden Krf og Venstre kom inn i regjeringen, har partiet måttet se langt etter seire i innvandringspolitikken, som for Frp-velgerne trolig fortsatt er partiets viktigste sak. Partiet har også kun fått brødsmuler etter bompengeoppgjøret i valgkampen i 2019. Uttalelsene til Siv Jensen de siste dagene tyder også på at samarbeidsklimaet internt i regjeringen er tynnslitt. 

Også lokalt føler mange at det går i stampe. Frp har en partikultur som er ekstremt sensitivt for utfall av meningsmålinger. Når partiet gjør det bra, er de fleste fornøyde. Når det over tid går dårlig, surner stemningen. Det var nesten opprør høsten 2015, etter et begredelig kommunevalg. Så kom Sylvi Listhaug inn som innvandringsminister og snudde skuta. Nå er nok de fleste enige om at partiet trenger en ny vitamininnsprøyting. 

Timingen er også god. Det er nå omtrent et og et halvt år til valget. Det gir Frp godt med tid til å diskutere et eventuelt lederskifte og å komme i posisjon før valget. Og partiet har klart å manøvrere seg inn i en posisjon der andre partier har måttet avvise å forhandle om deres krav. Det er kanskje for mye snakk om det politiske spillet i mediene, men i dette tilfellet er det mesterlig spilt. 

At et parti som står friere og mer uavhengig av regjeringen kan gjøre det langt bedre på målingene enn det som er situasjonen for dagens parti er åpenbart. 

annonse

Alt i alt er dette en god sak å gå på. Så får det bli opp til Frp å avgjøre om det faktisk skal bli sånn. 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon