Illustrasjonsbilde. Holbert/U.S. Navy/Handout via REUTERS
annonse
annonse

Åtte EU-land er enige om å starte patruljering av Hormuzstredet for å sikre skipstrafikken og forebygge konflikt i området.

Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Danmark, Belgia, Portugal og Hellas ga mandag uttrykk for politisk støtte til operasjonen, som skal ha hovedkvarter i Abu Dhabi.

En nederlandsk fregatt blir etter planen først ut, og den vil ifølge en fransk sikkerhetskilde starte patruljering i slutten av februar. Frankrike, Danmark og Hellas har også besluttet å delta med marinefartøy i området.

annonse

EU distanserer seg med sin operasjon fra USA, som anklager Iran for true skipstrafikken gjennom det 33 kilometer brede Hormuzstredet og som forgjeves har bedt europeiske land om å bidra til en flåtestyrke som skal patruljere området. Bare Storbritannia har sagt ja.

Norge fikk en forespørsel om å delta i den USA-ledede flåtestyrken i juli i fjor, men har et halvt år senere fortsatt ikke gitt noe svar.

– Det har ikke vært aktuelt for oss å respondere på den. Vi er egentlig ganske godt engasjert ute, både i Afghanistan og Irak, pluss at vi er til stede i Baltikum. Så foreløpig har vi vurdert at vi er hjertelig til stede ganske mange steder, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Klassekampen 8. januar.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon