Josep Borrell sier innsatsen mot klimaendringer vil være forgjeves dersom det aspektet ikke tas inn i handelsavtaler. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EUs utenriksministre ønsker å gjenoppta patruljering i Middelhavet for å overvåke en våpenembargo i Libya, men kom ikke med vedtak om dette da de møttes mandag.

Utenrikssjef Josep Borrell sier unionen vil «endre fokus» for marineoppdraget Operasjon Sophia og innrette det konkret mot en våpenembargo.

– Men de fleste våpnene kommer gjennom ørkenene, så en slik overvåking kan ikke bare skje til havs. Man må også ha kontroll i luften og på bakken, og det krever satellitter og andre verktøy, som ikke er en del av Operasjon Sophia, forklarer Borrell etter utenriksministermøtet.

annonse

Patruljeringen, som opprinnelig skulle hindre menneskesmugling, stanset i mars i fjor da Italia ikke lenger ville ta imot migranter som ble plukket opp til havs.

Fremdrift

Borrell sier det er enighet blant ministrene om å gjenopplive operasjonen, men at det ikke kunne tas noen formell beslutning på mandagens møte fordi situasjonen i Libya ikke var et eget punkt på dagsordenen.

– Ingen var imot en slik gjenoppliving, men det er noen prosedyrer som må følges før det kan tas en slik beslutning, sier han.

annonse

For øvrig skrøt Borrell av fremdriften som ble gjort på fredskonferansen i Berlin søndag. Han sier partene i Libya må benytte anledningen til å komme nærmere en politisk løsning.

– Begge sider har kommet opp med navn på fem personer som skal jobbe for en varig våpenhvile. Det er et viktig steg og noe som ikke var mulig før møtet i Berlin, sier han.

Utenrikssjefen omtalte krisen i Libya som «en slags svulst som sprer seg» og forstyrrer balansen i alle nabolandene».

Sahel og Iran

Borrell oppdaterte også ministrene om situasjonen i Sahel, som han beskriver som alvorlig og kraftig forverret den siste tiden.

Utenrikssjefen sier EU-landene er den viktigste donoren og den politiske partneren for Sahel-landene. Utenriksministrene vil øke EUs innsats i regionen og holde en egen konferanse om Sahel i forbindelse med EU-toppmøtet i slutten av mars.

Borrell orienterte også ministrene om møtet han hadde med Irans utenriksminister forrige uke med tanke på å løse konflikten rundt atomavtalen med landet.

annonse

– Målet er fortsatt å sikre den eksisterende avtalen, ikke erstatte den med en annen avtale, understreker han.

EU setter klima i sentrum i utenrikspolitikken

EU vil oppmuntre og støtte andre land i kampen mot klimaendringene. Unionen vil gjøre klima til en sentral del av utenrikspolitikken og handelsavtaler.

Satsing på klimadiplomati var ett av temaene for EUs utenriksministermøte mandag. Ministrene minnet om at klimaendringene er en eksistensiell trussel mot menneskeheten og det biologiske og er enige om at klimakampen må være sentralt i unionens utenrikspolitikk.

– Vi kan gjøre mye hjemme, men det vil ikke være nok. EU står bare for 9 prosent av verdens utslipp, så selv om vi kunne stanse alt over natten, ville 91 prosent av utslippene i verden fortsatt være der, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell etter møtet.

– Derfor må klima inn i alt EU foretar seg på verdensscenen, og det må begynne med handelsavtaler. Noe annet vil være meningsløst. Innsatsen vil være forgjeves hvis vi ikke inkluderer dette i handelsavtaler, legger han til.

EU har som mål å bli klimanøytralt innen 2050 og vil oppmuntre og støtte andre land som vil trappe opp innsatsen mot klimaendringene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon