Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Rødt har tatt et oppgjør med fortiden. Vi har gått videre, lyder et stadig omkved fra partiets medlemmer. Påstanden lyder som en unnskyldning.

For hva? Beundringen for 1900-tallets Stalin, Mao og Pol Pot ? Som sto for sosialismens vekst og fall mot avgrunnen. Hva var galest; ideologien eller despotene? Begge parter? Mange avventer fortsatt en avklaring fra Rødt. Målet er jo fortsatt et klasseløst samfunn.

«For Rødt er en sosialisme uten demokrati overhodet ingen sosialisme», hører vi ofte fra formann Moxnes, som spør: Hva er de grunnleggende verdiene i sosialismen? Vel, Stalin er igjen på mote. Rødt sitt panegyriske prinsipprogram er i noen grad identisk med Sovjetunionens (SU) grunnlov av 1936. Den handler om sosialismens seier, frigjøringen av det arbeidene folk i SU fra kapitalistisk trelldom, demokratiets seier. Grunnloven garanterte alle medborgere talefrihet, pressefrihet, møte-og forsamlingsfrihet, frihet til å demonstrere og opptog i gangene.

annonse

Les også: Moxnes vet ikke hvor mye det koster å kjøpe opp private barnehager

Men sosialismen spilte fallitt. Rødt overbyr derfor med frie valg, frie medier, streikerett, religionsfrihet, uavhengige domstoler, rett til å være uenig selv med sosialismens prinsipper, alle må sikres mot overgrep fra staten og at alle politiske syn organiserer seg, slik det står i avsnittet om «Sosialistisk samfunnsstyring». Her manifesterer elefanten i rommet seg. Ideologi og praksis. Sosialismen skulle i teorien være veien til kommunisme og det klasseløse samfunn. I praksis lot det seg ikke gjøre selv med utstrakt vold. En blodvei gjennom gulagarkipeler. Folket ville ikke. Sosialismen gikk de facto til grunne, ikke kapitalismen.

I boka «Drømmen om det fullkomne samfunn. Fire totalitære ideologier – en totalitær mentalitet?», Aschehoug 2011, analyserer og påviser professor ved UiO Øystein Sørensen likhetene mellom kommunisme, fascisme, nazisme og islamisme. Stalins tilhengere over hele verden hyllet grunnloven. Nordmannen Trond Hegna, sentralt navn på norsk venstreside, sammenlignet SUs nye grunnlov med den norske av 1814. Historien gjentar seg neppe, men økende tilslutning til Rødts midlertidige og endelige mål vitner om skremmende historieløshet.

annonse

Les også: Moxnes gikk på nederlag i kommunisme-kampen: – Jeg lever fint med det

Det er en ærlig sak å gå videre. Men sosialismen har til alle tider spist sine barn. Det klasseløse samfunn er ensbetydende med ensretting, undertrykkelse, vold og atter vold. Det må Rødt erkjenne i historiens grelle lys. Partiet vil ellers aldri bli annet enn skjelett i sitt eget skap.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon