Nilla Fischer reagerte kraftig på påstanden om innføring av kjønnstesting i svensk fotball. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Påstander om innføring av kjønnstesting av kvinner i svensk toppfotball skapte sterke reaksjoner. Nå slår Sveriges fotballforbund (SvFF) tilbake mot påstandene.

Mandag morgen publiserte Sveriges Radio en lengre reportasje om at SvFF har åpnet for en innføring av kjønnstester som følge av den mye omtalte Caster Semenya-saken.

I intervjuet snakket forbundets juridiske leder Anders Hübinette generelt om Semenya-saken og uttalte at han tror flere idretter vil se på den omstridte kjønnstestingsregelen til Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

annonse

– Det handler om å ha en beskyttet kvinneklasse, og formålet bak det er fordi det er fysiske forskjeller. Da kan ikke det juridiske eller selvopplevde kjønn være avgjørende for hvem som får lov til å konkurrere i hvilken klasse, sa han og uttalte videre:

– I verste fall kan man havne i situasjoner der dette er forutsetningen for å kunne delta på høyeste nivå; at du er forberedt på å gjennomføre en undersøkelse eller lignende.

Avviste påstanden
Etter at reportasjen ble omtalt bredt i svenske medier, avviste Sveriges fotballforbund påstanden om innføring av kjønnstesting.

– Det er ingen planer om å begynne med kjønnstester i svensk fotball. Hvis man kommer fram til at det er behov for et tydeligere regelverk i elitefotball, må det bli utformet på en slik måte at det respekterer de grunnleggende rettighetene til alle enkeltpersoner. Den diskusjonen vil vi i så fall ta sammen med andre deler av idrettsbevegelsen og med sakkyndige organisasjoner, sa Hübinette i en pressemelding.

annonse

Siden verken SvFF, Det europeiske fotballforbundet (Uefa) eller Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har noen definisjon av kjønn i sitt regelverk, kan det oppstå tvilstilfeller om en spiller er mann eller kvinne.

Ifølge Aftonbladet er det for slike tilfeller SvFF vil vurdere om det er behov for et tydeligere regelverk – eksempelvis om en transperson som er født mann, kan delta i kvinnelig toppfotball om hun juridisk sett er kvinne.

Reaksjoner
At SvFF angivelig skal ha åpnet for kjønnstester, fikk mange til å reagere. Landslagsspiller Nilla Fischer var blant dem.

– Jeg synes det er ekstremt krenkende at vi som kvinner skal undersøkes og kontrolleres på en krenkende måte. Når en kvinne er veltrent og rask, skal det stilles spørsmål og undersøkes. Da er det noe som ikke stemmer, og da skal det kontrolleres. For meg er det uakseptabelt, sa hun til Expressen.

Omdiskutert tema
Høye testosteronnivåer hos kvinner er et omdiskutert tema som det siste året har blitt løftet fram av Caster Semenyas kamp mot Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

annonse

Friidrettsstjernen har kjempet mot WAs regelendring om at kvinner med naturlig høyt testosteronnivå må ta hormonregulerende medisin for å få lov til å løpe distanser på mellom 400 meter og en engelsk mil (1.609 meter).

Semenya klagde regelendringen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), men fikk ikke medhold der eller i Sveits’ føderale domstol.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon