Et udatert bilde offentliggjort av ukrainske myndigheter viser en del av vrakgodset fra Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines som ble skutt ned i Iran 8. januar. Bildet er tatt i Shahedshahr sørvest for Teheran. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Iranske luftfartsmyndigheter bekrefter at det ukrainske passasjerflyet som ble skutt ned ved Teheran 8. januar, ble skutt ned av to missiler.

De to luftvernmissilene var av typen Tor-M1 går det fram i en foreløpig granskningsrapport som ble offentliggjort av Irans sivile luftfartsmyndigheter tirsdag.

Tor-M1 er en kortdistanserakett utviklet i det tidligere Sovjetunionen, og som er laget for å skyte ned fly eller krysserraketter.

annonse

Det blir også opplyst at etterforskningen fortsetter for å fastslå hvordan de to rakettene påvirket flystyrten.

Bekrefter video

Iranske myndigheter avviste først at flyet ble skutt ned, men innrømmet etter hvert at flyet ble skutt ned av en luftvernmissil. Opplysningene om at flyet ble truffet av to missiler, bekrefter en rapport i The New York Times, som få dager etter nedskytingen publiserte et videoklipp der det ser ut til at flyet blir truffet to ganger.

Alle de 176 personene omkom. Flesteparten var iranere og mange av dem hadde canadisk statsborgerskap.

Sterkt press
annonse

Iran er under sterkt press til å gi andre land innsyn i etterforskningen av nedskytingen. Myndighetene har begynt å undersøke ferdskriveren og taleregistratoren fra flyet, men har ennå ikke vært villig til å sende dem fra seg til land som har mer ekspertise på området.

Iranske myndigheter har oppgitt at rakettene ble avfyrt fordi iranske styrker var i høy beredskap og forvekslet flyet med en amerikansk krysserrakett. Nedskytingen skjedde få timer etter at Iran angrep amerikanske militærbaser i nabolandet Irak som svar på likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon