Boris Johnson. REUTERS/Henry Nicholls/Pool
annonse
annonse

Statsminister Boris Johnson har tapt flere avstemninger i det britiske Overhuset om brexitlovgivningen. Denne gangen dreide det seg om flyktningbarn.

Da Overhuset mandag og tirsdag vedtok til sammen fire endringsforslag, var det første gang siden valget i desember at en avstemning i Parlamentet gikk mot statsminister Boris Johnson.

Johnson har gjort det klart at han ikke kommer til å godta noen endringer i lovforslaget om brexit. Regjeringens solide flertall i Underhuset kommer trolig til å reversere endringene onsdag når det reviderte forslaget sendes tilbake til Underhuset.

annonse

I spissen for det fjerde og siste endringsforslaget sto lord Alf Dubs, som selv flyktet fra nazistene som barn. Endringen vil hindre regjeringen i å fjerne en juridisk forpliktelse til å forhandle med EU om fortsatt rett til familiegjenforening for flyktningbarn.

Regjeringen sier at de vil fortsette å forene barn i EU-land med slektninger i Storbritannia, men mener dette ikke hører hjemme i brexitloven.

Overhuset gikk også imot regjeringens ønske om at lavere rettsinstanser skal kunne overstyre EU-lover. De mener slike avgjørelser kun skal kunne tas av høyesterett.

annonse

Etter planen skal britene forlate EU fredag om halvannen uke. Før det må brexitloven endelig vedtas og signeres av dronningen. Deretter må EU-parlamentet godkjenne utmeldingsavtalen. Det vil trolig skje i Brussel onsdag 29. januar, bare to dager før utmeldingsdatoen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon