Donald Trump var full av lovord om USAs økonomi under hans ledelse da han talte i Davos. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Donald Trump talte til Davos-menneskene i dag. Det ble litt for mye av det gode.

Jeg like ofte Donald Trumps taler. De er politisk ukorrekt og han provoserer de etablerte kreftene akkurat nok til at det virker stimulerende. I dagens tale gjorde han etterhvert et nummer av å stille seg selv i kontrast til dommedagsprofetiene som kommer fra klima-Greta og hennes voksne bakmenn. Man måtte ha optimisme hvis man skulle gjøre «fantastiske» ting, sa han. Og det er riktig nok.

Men i opptaktene til dette poenget som han ga uten å nevne klimakampanjen eksplisitt, snakket han i 15 minutter om hvor fantastisk det gikk med økonomien i USA. Det var ikke måte på.

annonse

At han har klart å bringe liv inn i økonomien, er det liten tvil om. De enorme skattelettene har blåst opp aksjekursene blant annet fordi selskapene nå kjøper sine egne aksjer (såkalte «buybacks»). Og han har nok også skremt en del investorer tilbake til USA med sine knallharde tariffer mot Kina og generelt aggressive handelspolitikk. Det har hjulpet på hjemlig sysselsetting.

Men tilstanden i amerikansk økonomi er virkelig ikke historisk bra slik Trump påsto. Veksten er tvert imot historisk lav og har ikke vært over 3 % siden 2005. Og det til tross for at rentene har vært holdt på et kunstig lavt nivå og sentralbanken har pøst inn penger i økonomien med såkalte kvantitative lettelser. Ikke bare er veksten lav, men den kan være i en bobletilstand i tillegg.

Les også: Sjokkvideo: Investor spår ny finanskrise som sentralbankene ikke vil klare å stoppe

annonse

Under valgkampen i 2016 kritiserte nettopp Trump disse stimulerende tiltakene og hevdet de økte forskjellene mellom fattige og rike. Nå presser han tvert i mot Federal Reserve til å holde pengepolitikken løs, og han kjører med statlige underskudd på mer enn 1 billion dollar hver år.

Les også: Ambassadør Kåre Aas respekterer Donald Trump. Ja, tenk det

Det er fornuftig å sprøyte litt optimisme inn i folk, spesielt i et år når han skal gjenvelges. Men Trump ble valgt i 2016 ikke minst fordi folk oppfattet ham som mer oppriktig enn de andre politikerne de var vant til. Og skal han beholde dette ryktet, kan han ikke øse ut av seg rosenrøde påstander helt ukritisk.

Dagens tale i Davos ble rett og slett for mye skryt og selvskryt til at det var overbevisende. Trump er best når han kritiserer andre og det bestående, ikke når han skryter uhemmet av USA og seg selv.

Det bør han ta innover seg når valgkampen snart drar seg til i USA. Ellers kan han gå på en smell.

Se hele talen her:

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon