Nordmenn handler polvarer på Systembolaget i Strømstad i Sverige Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Svenske kjøpesentere tjener godt på en voksende grensehandel i 2019. Nordmenn handler stadig mer kjøtt, godteri og alkohol i nabolandet.

Ifølge hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge kan grensehandelen utgjøre 30 milliarder i 2030 dersom utviklingen fortsetter.

– 2019 var et veldig, veldig godt år for oss. Omsetningen økte 17 prosent på året, og vi endte på 950 millioner svenske kroner inkludert moms. Forrige rekord var på 832 millioner, sier nordmannen Lars Erik Erøy, sentersjef på kjøpesenteret Töcksfors til Nettavisen.

annonse

Les også: Grensehandelen kan dobles innen 2030

Fra kaia i Strømstad der tollerne holder til. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Feilslått norsk avgiftspolitikk

– Det er åpenbart at den store grensehandelen kommer av stor prisforskjell på drikkevarer, tobakk og godteri. Alkohol prisjusteres for eksempel hvert år i Norge, men ikke i Sverige. Dermed øker gapet hvert år, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

annonse

Norges fjerde største bransje

— Dersom grensehandelen hadde vært en egen næring i Norge, ville den vært landets fjerde største – hakket over sportutstyr-bransjen.

Les også: Liv og lære for Lan og Eivind – på svenskehandel med leiebil

— Politikerne erkjenner ikke hvor stor grensehandelen er og hvor store verdier det er snakk om. Det virker som at det er et tabu å diskutere nivået på særavgifter. Vi synes det er trist at det ikke går an å diskutere nivået på særavgifter på et fakta- og kunnskapsbasert grunnlag, Andersen ifølge Nettavisen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon