Linda Noor, daglig leder i Minotenk. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Daglig leder i Minotenk Linda Noor mener at vi kan fremdeles redde ungdom fra gjengene – bare vi setter inn tiltak og utjevner de sosioøkonomiske forskjellene.

Hvilke «tiltak» det vil være, rent praktisk, kommer ikke helt tydelig frem i teksten. Minotenk ble etablert av venstrepolitiker Abid Raja og ledes av konvertitten Linda Noor. De fikk i 2019 fire millioner i statsstøtte, det er mer enn dobbelt så mye som HRS, skriver VG.

Les også: Lars Gule og Linda Noor er bekymret for «ekstremister» i kommentarfeltet til Resett

annonse

Lederen av den minoritetspolitisk tenketanken er rystet over drapet på Prinsdal i Oslo, der en ung mann ble skutt. Noor kaller det «bydelen vår». Så hun vet hva som er problemet – det er arbeidsledighet.

– Et annet alvorlig problem i bydelen er at omtrent bare halvparten av unge menn med minoritetsbakgrunn kommer seg gjennom videregående utdanning. Unge kvinner, gjør det derimot bra, skriver Linda Noor i Dagsavisen.

Om disse tallene medfører riktighet, så vil de svekke påstanden om at det er sosioøkonomiske årsaker. Men lederen av tenketanken sier ikke noe mer her – vi får hjelpe henne litt og formulere enn problemstilling:

annonse

Hvorfor gjør jentene det bra på skolen og guttene det dårlig?

I visse innvandrermiljøer så oppdras gutter og jenter ulikt, jentene må være hjemme og gjøre lekser, om de skal ut så må de tildekkes. Guttene derimot får lov til å gjøre som de vil, de er sjelden hjemme og henger ute halve natten med kompiser.

Les også: Linda Noor: Frp fisker i «stinkende farvann»

Lina Noor henviser til forskning, den sier at sosioøkonomisk bakgrunn påvirker skoleprestasjoner. Hun skriver videre at det er marginalisering som fører til at ungdom danner gjenger. Men hun forteller ikke hvordan marginaliseringen oppstår. Slik som at mange innvandrere vil leve segregert, de ønsker å videreføre hjemlandets kultur og bor her i landet av økonomiske årsaker. Men Noor føler heller at det hele og fulle ansvaret hviler på oss nordmenn.

Hun skriver at gjenger oppstår av venneflokker som etterhvert blir utnyttet av kyniske bakmenn, de lurer dem til å selge hasj. Og når de etterhvert begynner å tjene penger på å selge hasj, så kommer de i konflikt om territorier med andre hasjselgende gjenger. Brått som det er så kan gjenger «ruset på hasj» ende opp i slagsmål, og mer enn en gang så dukker det opp skytevåpen.

Les også: – Rasisme handler om hvit overlegenhetsideologi

– Den virkelige løsningen er å ta tak i de dype strukturelle faktorene, noe som selvfølgelig ikke er lett eller gjort over natten – men Norge har med sin velferdsmodell og tradisjon for utjevningspolitikk, skriver lederen av Minotenk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon