Universitetet i Oslo på Blindern. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Universitetet i Oslo på Blindern. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Professor Kristian Gundersen ved UiO kritiserer forskningsbransjen for politisk korrekthet og mangel på kreativitet. 

I en undersøkelse utført blant britisk-baserte forskere, er det flere som advarer mot ukultur. Blant annet svarer en av respondentene i undersøkelsen at «jeg tror forskningskulturen er på vei til å kollapse. Store ting er nødt til å skje, hvis ikke, kommer de til å se at alle har forlatt akademia». Forskere Khrono har snakket med mener det samme problemene finnes i Norge.

Kristian Gundersen, som er professor ved Universitetet i Oslo (UiO), beskriver på Facebook noe som kan karakteriseres som et tafatt og lite nyskapende forskermiljø.

annonse

Les også: Jon Helgheim: Politisert forskning er et stort problem

– Slik det er nå har forskningen gått fra å være sannhetssøkende til å være et rotterace, utdyper Gundersen overfor Khrono. 

annonse

Les også: Slik blir Norge et fattig land

Angst

I den aktuelle, britiske undersøkelsen trekkes det frem flere av de negative aspektene ved nåtidens forskningskultur. Det fremkommer blant annet at halvparten av forskerne har hatt behov for profesjonell hjelp for å takle angst eller depresjon. Det settes i sammenheng med målstyring, publiseringspress, «aggressiv» og «skadelig» konkurranse, og usikkerhet rundt arbeidssituasjonen. Professor Gundersen mener på sin side at forskningen har fått et drag av politisk korrekthet. 

– Forskning har blitt politisert. Det er forskningsråd og politikere som i stor grad bestemmer hva som skal forskes på, som igjen betyr at forskere må si de riktige tingene for å få midler. Dessuten krever det å skrive søknader nå en absurd arbeidsmengde og nesten alle får avslag, sier professoren. 

– Vi må tilbake til et system der en større andel av midlene er ute blant forskerne. Den opprinnelige professorstillingen for eksempel hadde driftsbevilgninger knyttet til stillingen. Nå er mange avhengig av eksterne finansiører selv for å dekke egen lønn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon