Illustrasjonsfoto laks. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Salmars nye prosesseringsanlegg i Lenvik på Senja kan håndtere 200 fisk i minuttet – 50 tonn i timen.

Det er det islandske selskapet Valka som skal designe, produsere og installere et nytt og toppmoderne system for intern logistikk, sortering og pakking av laks.

Anlegget skal installeres ved Salmars nye produksjonsanlegg «Innovanor» i Lenvik på Senja, melder Intrafish.

annonse

Salmar har fra før etablert verdens største og mest avanserte anlegg for prosessering av laks på Frøya (Innovamar), og startet i fjor byggingen av et tilsvarende prosesseringsanlegg på Finnsnes i nye Senja kommune (Innovanor).

200 fisk i minuttet

Salmar skal med bruk av teknologi- og løsninger fra Valka bygge det som beskrives i en pressemelding som «Norges mest effektive laksefabrikk med det formål å maksimere produktivitet og produktkvalitet».

annonse

Valka leverer et komplett automatisk system for intern logistikk og sortering av rund og sløyd laks i tillegg til et automatisert pakkesystem.

Systemet er designet for å håndtere en kapasitet på opptil 200 fisker i minuttet eller 50 tonn i timen, opplyses det i pressemeldingen fra utstyrsprodusenten Valka.

I tillegg til utstyr, er også Valka’s programvare Rapidfish inkludert i avtalen, opplyses det i meldingen. Rapidfish blir brukt for kontroll av hele produksjonsprosessen, fra mottak av råstoff til pakking, ordre behandling og utskiping av ferdig pakket vare, skriver Intrafish.

Produksjonsstart er forventet i midten av 2021.

Fra konkursbo til fiskesuksess

SalMar ble grunnlagt februar 1991. Selskapet ble da tuftet på et oppkjøpt konkursbo bestående av én konsesjon for oppdrett av laks og et slaktings- og bearbeidingsanlegg myntet på hvitfisk.

Fra starten har SalMar utviklet seg til å bli et fullt ut vertikalt integrert oppdrettskonsern, med egen produksjon som strekker seg fra rogn/stamfisk til salg av ferdig vare.

SalMar har gått fra å være et selskap med én konsesjon for oppdrett av laks i Norge, til et internasjonalt konsern med 100 konsesjoner for oppdrett i Norge og med betydelig eierinteresser i Storbritannia og på Island.

annonse

Dette gjør SalMar til Norges tredje største oppdretter av atlantisk laks. I samme periode har antall ansatte gått fra 25 til cirka 1500.

I 2018 kunne SalMar vise til et totalt slaktet volum på 159 000 tonn sløyd vekt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon