Oppegård kommune mottar DOGA-merket for det nye sykkelhotellet ved Rosenholm stasjon. Foto: Espen Grønli
annonse
Et sykkelhotell i Oppegård. En dataleser fra Drammen. En sparkesykkel på Hvalstad. En lader fra Kongsberg. En TV-kokk fra Moss og en designer i Bærum. Alle disse mottar onsdag utmerkelsen DOGA-merket.
annonse

 

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

annonse

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge.

Innovativt sykkelhotell

Oppegård er en av kommunene som har forpliktet seg til å jobbe aktivt for å få flere innbyggere til å velge sykkel fremfor bil i hverdagen.

annonse

Det mest synlige tiltaket er et uvanlig og smart sykkelhotell ved Rosenholm togstasjon.

Oker Arkitektur har stått for utformingen av sykkelhotellet, som knytter seg til eksisterende infrastruktur i området ved hjelp av ramper og gangveier.

Juryen mener sykkelhotellet er et eksempel til etterfølgelse når det kommer til hvordan ubrukte byrom kan utnyttes.

Tøff sykkel for alle

Også barn med funksjonsnedsettelser ønsker å være i aktivitet, noe mange hjelpemidler ikke tar høyde for.

Hepro og det Hvalstad-baserte datterselskapet Krabat har utviklet en løpe- og sparkesykkel som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn.

annonse

DOGA-juryen roser Hepro og Krabat for å ha utviklet en sykkel som er så tøff at også funksjonsfriske barn ønsker å bruke den.

Trygg og billigere lading

Vi eier stadig flere digitale produkter, enten det er smarttelefoner, smartklokker, nettbrett, lesebrett eller andre duppeditter. Dermed øker også behovet for lading.

Som svar på dette har Lightcircle fra Kongsberg i samarbeid med Frost Produkt utviklet Kokong, et smartprodukt som lader digitale produkter på en trygg måte.

Juryen mener Kokong er et sterkt eksempel på potensialet som ligger i industridesign.

Brukervennlig dataleser

Da det norske lagringsselskapet Piql i Drammen skulle lage en ny versjon av sin velkjente Piql Reader, ønsket de at den skulle være mer tilgjengelig for bedriftsmarkedet.

Mens den gamle Piql Reader bare eksisterer i noen få eksemplarer og krever spesialkompetanse for å bruke, var målet med den nye versjonen at den skulle være brukervennlig og kompakt.

Juryen er imponert over hvordan form og funksjon er ivaretatt i den nye versjonen av Piql Reader.

Bærumsdesigner lager matter av plastflasker

Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian etablerte Heymat i 2016. Målet deres var å lage dekorative designmatter av samme høye kvalitet som en industrimatte.

Samtidig er bærekraft er viktig del av identiteten til Mo i Rana-bedriften. Da Heymat og designpartner Kristine Five Melvær fra Bærum skulle utvikle en ny, slitesterk matteserie, ble resirkulerte plastflasker valgt som råstoff.

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige tanken bak matteserien Heymat+.

annonse

Mossing vil endre vår akevittdrikking

Nordmenn blir stadig mer interessert i tradisjonsmat og -drikke, og derfor er det ingen overraskelse at antall akevittvarianter i polhyllene har eksplodert de siste årene.

Fremdeles er salget størst i førjulstiden.

Den kjente kokken og TV-personligheten Eivind Hellstrøm fra Moss står bak flere akevitter, blant annet Hellstrøm Sommer Aquavit. Målet er å gjøre akevitten til en helårsdrikk, fremfor noe som kun hentes fram når julematen står på bordet. Hellstrøm har blant annet brukt blæretang fra Grimstad for å komponere sin milde og runde sommerakevitt.

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige gjennomføringen av produktet.

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen.

Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Kilde: Pressenytt

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon