Pope Francis, flanked by Archbishop Georg Gaenswein, delivers his blessing during an audience with a delegation of donors of the Christmas tree and nativity scene set up in St. Peter's Square, at the Vatican, Thursday, Dec. 7, 2017. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
annonse
annonse

Tidligere denne uken fordømte pave Frans den «barbariske gjenoppblomstring» av anti-semittisme som vi ser flere steder i verden, og han understreket viktigheten av å respektere hver enkelt menneskes verdighet.

– Det er urovekkende å se, i mange deler av verden, en økning i egoisme og av likegyldighet, en økende mangel på omtanke for andre og en holdning som sier at livet er bra så lenge det er bra for meg.  Og når ting så går dårlig, slippes sinnet og ondskapen løs, sa pave Frans, ifølge Catholic News Agency (CNA).

Paven kom med uttalelsene, da han mandag 20. januar møtte en delegasjon fra det Los Angeles-baserte Simon Wiesenthal-senteret, en jødisk menneskerettighetsorganisasjon.

annonse

Møtet fant sted i anledning den kommende 75 års markeringen for frigjøringen av Auschwitz-Birkenau, melder Den katolske kirken i Norge på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under.

Pave Frans oppfordrer til å avvise «pengenes gud»

annonse

Populisme

– Alt dette skaper grobunn for de mange former for polarisering og populisme som vi ser rundt oss i verden i dag, og hvor det legges grobunn for hat.

– Selv nå nylig har vi vært vitne til en barbarisk gjenoppblomstring av antisemittisme. Jeg fordømmer nok en gang på det sterkeste alle former for antisemittisme, sa paven ifølge CNA.

Be i stillhet

CNA skriver at pave Frans mintes sitt besøk i nazistenes utryddelsesleire i Polen i 2016:

– Jeg dro dit for å reflektere og for å be i stillhet. I vår verden, med sine virvelvinder av ulike aktiviteter, har vi vanskelig for å ta pauser, til å se innover og til å lytte i stillhet til bønnene fra den lidende menneskehet, sa pave Frans, og fortsatte:

annonse

– Hvis vi mister vår hukommelse, ødelegger vi vår fremtid. Måtte den kommende markeringen av den ubeskrivelige grusomheten som menneskeheten opplevde for 75 år siden, tjene som en invitasjon til å ta pause, til å lytte i stillhet og til å minnes. Vi er helt avhengige av å gjøre dette for ikke å ende opp som likegyldige mennesker.

Gasskamre

Mellom 1940 og 1945 myrdet nazi-regimet 1,1 millioner mennesker i Auschwitz-leirene. Mange ble drept i gasskamrene umiddelbart ved ankomst til leiren. Seks millioner jøder døde i Holocaust.

Pave Frans roste Wiesenthal-senterets virksomhet og samarbeidet de har med Den hellige stol om å gjøre verden til et bedre sted med respekt for menneskeverdet.

– Denne verdigheten har ethvert menneske, uavhengig av etnisk opprinnelse, religion eller sosial status. Det er viktig at det undervises i toleranse, gjensidig forståelse, religionsfrihet og fremme av fred i samfunnet.

Nostra Aetate

Pave Frans henviste, ifølge CNA, til Det annet vatikankonsils erklæring Nostra Aetate, om Den katolske kirkes forhold til andre religioner, og som bekrefter det åndelige fellesskapet mellom kristne og jøder.

– Jeg opplever at vi, fremfor alt, er kallet til slik tjeneste i dag, at vi ikke må gå veien til distanse og eksklusjon, men til nærhet og inkludering. Vi skal ikke tvinge frem løsninger, men sette i gang arbeidet med å komme nærmere hverandre, påpekte pave Frans og sa at samarbeidet mellom katolikker og jøder må ha fokus på å forsvare de mest utsatte.

Må bekjempes

Paven sa at vi må bekjempe grunnårsakene til dagens antisemittisme: «Vi må forplikte oss til å pløye i jord der hat vokser og så fred der i stedet.»

Antisemittisk vold og trakassering har økt i Europa den siste tiden, særlig i Tyskland, Nederland og Belgia, ifølge EUs byrå for menneskerettigheter.

Pave Frans har ofte uttalt seg mot antisemittisme. I mars 2019 sa han at det er viktig å være «årvåken» mot antisemittiske holdninger, for å forhindre liknende grusomheter som Holocaust.

– Jeg understreker at enhver form for antisemittisme innebærer at en kristen avviser sin egen opprinnelse, det er en fullstendig motsetning, sa pave Frans, skriver CNA.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon