Andrzej Duda (t.h.) vil ikke delta på markeringen i Jerusalem fordi han ikke får muligheten til å ta til motmæle mot eventuelle beskyldninger fra Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Verdensledere har samlet seg i Jerusalem for å markere holocaust og at det er 75 år siden Auschwitz-Birkenau ble frigjort. Kronprins Haakon er blant deltakerne.

Markeringen avholdes ved holocaust-minnesenteret Yad Vashem vest i Jerusalem.

Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias prins Charles, USAs visepresident Mike Pence og presidentene av Tyskland, Italia og Østerrike er blant de mer enn 40 lederne som er samlet for å delta i markeringen.

annonse

Markeringen er den største politiske samlingen med internasjonale gjester i Israel noensinne og skjer i forbindelse med at det mandag er 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau.

– Historisk

Over én million jøder ble drept i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren, som ble frigjort av sovjetiske soldater 27. januar 1945.

– Dette er en historisk samling, ikke bare for Israel og det jødiske folk, men for hele menneskeheten, sier Israels president Reuven Rivlin.

annonse

I tillegg til å minnes holocaust og frigjøringen av Auschwitz-Birkenau har arrangemenet som mål å rette oppmerksomhet mot antisemittisme i dag. Rundt 100 holocaustoverlevende deltar i markeringen sammen med de mange utenlandske gjestene.

Kronprinsen til stede

Kronprins Haakon representerer Norge under markeringen.

– Det minner oss om de viktigste verdiene som vi ønsker å bygge samfunnet vårt på, samt hva som kan skje hvis vi ikke legger tilstrekkelig vekt på nettopp de verdiene. Og da tenker jeg særlig på det at alle mennesker er like mye verdt, sier kronprins Haakon til TV 2.

Sikkerheten rundt arrangementet er høy, og over 10.000 politifolk er på plass – noe som tilsvarer en tredel av Israels nasjonale politistyrke.

Polens president står over
Putin skapte kraftige reaksjoner da han i desember påsto at Polen bidro til en ettergivende politikk overfor Nazi-Tyskland på slutten av 1930-tallet. Han mente det igjen førte til at Stalin inngikk ikkeangrepspakten med Hitler før krigsutbruddet og angrepet på Polen i 1939.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon