En kvinne går ved siden av et banner hvor det står «Pappa drepte mamma», 25. november 2019 i Paris. Foto: Lionel Bonaventure / AFP.
annonse
annonse

For barnepsykiater Maurice Berger – som har skrevet en bok om hypervoldige ungdommer – handler økningen i stygge voldssaker hovedsakelig om psykologiske og kulturelle faktorer.

I et lengre intervju i avisen Le Figaro, påstår Berger at han er personen i Frankrike med mest erfaring med voldelig ungdom – grunnet 40 år som lege og barnepsykiater. Som ekspert, forklarer han å være svært bekymret for at ekstrem voldsatferd blant fransk ungdom stadig blir hyppigere og mer og mer alvorlig.

I sin nye bok, «Blind vold i Frankrike. Ungdommer, hypervoldelige, vitnemål og analyser», avviser han den populære forklaringen om at utviklingen først og fremst er grunnet gettofiseringen av franske byer og stigmatiseringen av fransk innvandrerungdom.

annonse

Familievold

Berger setter i stedet fingeren på familievold som hovedgrunnen til den eksplosive økningen i tilfeller av blind vold i løpet av de siste tiårene i Frankrike.

Les også: Déjà vu eller nye takter? Emmanuel Macron skal ordne opp i forstedene

annonse

– I min forskning er blind vold knyttet til familievold, som igjen er knyttet til en kultur som behandler kjønnene ulikt. 69 prosent av veldig voldelige ungdommer har blitt utsatt for voldsscener i hjemmet i løpet av de to første årene av sine liv. De etterligner sine fedre når de blir dyttet eller sett stygt på, sier han. 

Leker

Berger mener at de viktigste årsakene til voldelig adferd finnes i tidlig barndom. Han argumenterer med at mange mødre ofte har hatt en så katastrofal barndom at de ikke klarer å smile til babyen sin, snakke med den, eller forstå når den trenger å bli beroliget av en klem.

Les også: Fransk intellektuell: – Ytringsfriheten er truet av radikal islam

Fremfor alt leker disse foreldrene aldri med sitt lille barn, som kan føre til alvorlige samfunnsrelaterte konsekvenser.

– Når man ikke har lekt å ha ulykker med små lekebiler, eller med figurer av brannmenn som kommer for å slukke brannen, vet man bare hvordan man leker på ekte. Som en ung mann har fortalt meg «Vi kjedet oss, så vi satte fyr på et lager», forklarer Berger og fortsetter:

annonse

– I denne sammenheng er det å ødelegge, som å slå, leken til dem som ikke har noen fantasi. Å bringe brannmenn inn for å angripe dem er ikke et opprør mot uniformen generelt, men en veldig grunnleggende lek.

Klanbasert nordafrikansk ungdom

Berger forklarer videre at fransk ungdom fra familier med røtter fra de gamle franske koloniene i Maghrib (Marokko, Tunisia og Algerie) er overrepresentert blant dem som begår blind vold i Frankrike.

Les også: Marine Le Pen blir stadig mer populær i Frankrike

– Jeg ber hver ungdom jeg møter om å fortelle meg livshistorien sin, og i den regionen der jeg jobber, har det store flertallet av disse mindreårige bakgrunn fra Maghrib.

Artikkelen fortsetter

Frankrike nær kokepunktet?

Berger sier videre at i mange av disse familiene er individet medlem av en klan som er underlagt en patriarkalsk eller matriarkalsk autoritet, som skaper grobunn for gruppebasert vold.

– Identitet handler frøst og fremst om gruppetilhørighet til sin klan. Det handler ikke om interpersonelle relasjoner, men heller forholdet mellom en gruppe og en annen, sier han og presiserer:

– Hvis en person har problemer med en annen, viser vedkommende til gruppen sin og sier: «Mine brødre kommer for å drepe deg!»

Retten til å gi juling

Berger stiller seg også svært kritisk til det franske straffesystemet, som i stor grad gir førstegangssyndere en betydelig straffefrihet for alvorlig voldskriminalitet, noe som han kaller «retten til å gi juling». Han mener at når disse personene ikke blir tilstrekkelig straffet, er det mer sannsynlig at de begår slike handlinger på nytt.

Les også: Frankrike: Mann som drepte jødisk kvinne slipper straffesak grunnet cannabisrus

annonse

– Jeg tar regelmessig imot voksne som har fått store fysiske plager, som et resultat av blind vold på grunn av «et stygt blikk», hvor den mindreårige gjerningspersonen kun blir straffet med en suspendert dom, fordi vedkommende ikke var en gjengangsforbryter. Offerets gjenværende liv og livskvalitet blir derfor verdt mindre, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon