Illustrasjonsbilde. AP Foto/Sakchai Lalit
annonse
De siste ukene har flere hovedsteder på Balkan vært blant verdens mest forurensede byer. For mange står valget mellom å fryse eller å fyre og forurense.
annonse

Rapporter om elendig luftkvalitet leder ofte tankene til asiatiske storbyer som Delhi og Dhaka. Men den europeiske vinterkulda havner mindre hovedsteder som Beograd, Sarajevo og Skopje høyt på den lite attraktive listen til AirVisual.

Kullkraftverk, gamle biler og fyring i peiser og ovner spyr miljøgifter ut i luften.

– Jeg vet at det forurenser. Jeg er ikke dum, men det eneste alternativet er å fyre med strøm, og det er fordømt dyrt, sier Trajan Nestorovski. I likhet med mange av naboene i arbeiderklassestrøket i Skopje, hovedstaden i Nord-Makedonia, fyrer han med ved.

annonse

– Det er noen fabrikker i området, og gudene vet hva de fyrer med om kveldene, legger kona Vera til.

Flere steder i regionen har det vært demonstrasjoner den siste tiden. Unge mennesker i Skopje har latt seg inspirere av Greta Thunberg og har demonstrert på fredager.

Om vinteren er halve klassen borte på grunn av lungeproblemer. Det er ikke normalt, sier 17 år gamle Iskra Ilieska.

Ifølge en FN-rapport er luftforurensning ansvarlig for 20 prosent av for tidlige dødsfall i 19 byer på Balkan. Over 60 prosent av befolkningen må bruke kull eller ved til oppvarming. Bare 12 prosent er tilkoblet fjernvarmesystemer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon