Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide vil når han nå går inn i regjeringen, bidra til å løfte oppslutningen om regjeringspartiene, håper statsministeren.
annonse

– Knut Arild Hareide blir samferdselsminister. Det vet jeg er overraskende for mange etter KrFs retningsvalg. Men jeg er glad for at Knut Arild vil bidra i regjeringen, og jeg tror det vil være med på å styrke oppslutningen om prosjektet i de tre regjeringspartiene, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

– Knut Arild og jeg har jobbet tett sammen i veldig mange år. Han kommer til å gjøre en god jobb for å bygge vei, bane og kollektivtilbud over hele landet, sa Solberg.

Store forventninger til Raja som kulturminister

Abid Q. Raja (V) følger i sin partileder Trine Skei Grandes fotspor og blir ny kultur- og likestillingsminister. Han møter store forventninger i kulturbransjen.

annonse

– Det er et spennende og litt uventet valg. Vi er avventende, for Trine Skei Grande har satt i gang veldig mye god politikkutvikling, sier direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet til NTB.

Danielsen trekker fram at Grande la fram en «veldig inspirerende og ambisiøs» kulturmelding i 2018 og sier Raja er nødt til å følge opp:

– Vi er veldig opptatt av at det viktige arbeidet fortsetter. Her ligger det høye forventninger i Kulturrådet og kulturlivet generelt.

– Den første oppgaven blir kunstnermeldingen, som skal kartlegge kunstnerøkonomien, hvordan den ser ut, og hvilke tiltak departementet skal gjøre for å understøtte og utvikle den. Vi er veldig spente på hva kulturministeren mener om dette, sier Danielsen.

annonse

Kulturrådet er svært fornøyd med Grandes innsats i sin tid som kulturminister.

– Vi har jo hatt en veldig aktiv og engasjert kulturminister. Den viktigste jobben til kulturministeren er å synliggjøre kulturens kraft i samfunnet. Der synes jeg Grande har vært veldig god, så vi håper at det fortsetter, sier hun.

Lang kravliste

Forbundsleder Hans Ole Rian i musikernes fellesorganisasjon Creo har en lang liste over ting han mener Raja må ta tak i:

– Jeg forventer at han lytter til kunstnerne og deres organisasjoner, sier Rian til NTB.

Videre peker han på at Raja «må gå grundig inn i viktige saker» og trekker blant annet fram ABE-reformens påvirkning på kulturlivet, hvordan kulturskolens rolle som rekrutteringsarena til kulturlivet «må bedres» og situasjonen rundt Kulturtanken og Den kulturelle skolesekken.

annonse

I tillegg sier Rian at LO-tilknyttede Creo ønsker å få etablert 100 prosents sykepengedekning for alle selvstendig næringsdrivende, inkludert kunstnerne.

– Det viktigste er dog at han setter seg grundig inn i de felt han nå får ansvaret for, noe jeg føler meg trygg på at han vil gjøre, sier Rian.

Idrett med på lasset

Som kulturminister får Raja også ansvar for idrettsfeltet. Han tas imot med åpne armer av Norsk idrettsforbund (NIF).

– Jeg ser fram til et godt og konstruktivt samarbeid med Abid Raja som ny idrettsminister. Norsk idrett er inne i en betydelig endringsprosess, og Kulturdepartementet har vært en viktig støttespiller i det pågående moderniseringsarbeidet. Med Abid Raja er jeg sikker på at det gode samarbeidet fortsetter, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Idrettsforbundet har nettopp levert sine innspill til den nye idrettsmeldingen.

– Den vil legge tydelige føringer for kurs og retning for den norske idrettspolitikken de neste årene. Vi skal bidra til at Raja som ny statsråd setter et solid fotavtrykk med denne meldingen. Vi tror den vil reflektere felles ambisiøse mål for norsk idrett i fremtiden, sier hun Kjøll.

Miljøorganisasjoner har store forventninger den nye olje- og energiministeren

Olje- og energiminister Tina Bru (H) vil prioritere klimakutt i oljesektoren høyere enn sine forgjengere, tror flere klimaorganisasjoner.

Bru overtok Sylvi Listhaugs (Frp) gamle ministerpost i statsråd fredag.

annonse

Generalsekretær Frode Pleym i Greenpeace mener at statsrådsskiftene er en mulighet for statsminister Erna Solberg (H) til å ta større klimaansvar.

– Tina Bru er en progressiv kraft i Høyre når det gjelder klima. Vi har tro på at Bru og regjeringen nå kan gå i en mer grunnleggende klimavennlig retning, sier han til NTB.

Pleym mener at det må skje endringer på alle de store politikkområdene, som olje- og energi og samferdsel, og at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) må få større makt også over disse områdene.

Spent på om regjeringen innfrir

Han får støtte fra Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender, som mener statsrådsendringene viser at det blåser en grønn vind over regjeringen. Men hun er spent på om de innfrir forventningene.

– Vi får en oljeminister som har tatt oppgjør med klimaskepsis, en samferdselsminister som vil legge bedre til rette for at folk skal ta gode miljøvalg i hverdagen, og en klima- og miljøminister som er godt posisjonert for å skru opp ambisjonsnivået radikalt i klimapolitikken, sier Bakken Riise.

– Godt valg

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge mener også at Bru er et godt valg som statsråd.

– Hun kjenner fornybarnæringen godt fra før, har et tydelig klimaengasjement og forstår helheten i kraftsystemet, sier han.

Energi Norge mener det viktigste den nye olje- og energiministeren må jobbe for, er blant annet nye konsesjonsregler for vindkraft og et skattesystem som bidrar til økte investeringer i vannkraft.

Erna Solbergs nye regjering er presentert på Slottsplassen.

Hele Solbergs ny regjering inntok Slottsplassen like før klokken 11.30 fredag, til stor jubel fra fremmøtte. Blant de nye ansiktene er Venstres Abid Raja, KrFs Knut Arild Hareide og Høyres Tina Bru.

Frp-politikerne har forlatt Slottet og forsvant ut bakveien, flere av dem med blomster i hendene.

Det er ventet at statsminister Erna Solberg om kort til kommer ut på Slottsplassen for å presentere sine nye statsråder.

Også Venstres Ola Elvestuen har forlatt Slottet. Han forlater posten som klima- og miljøminister og erstattes av partifelle Sveinung Rotevatn.

Fakta om regjeringen Solberg

* Regjeringen er utgått fra Høyre (H), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF). Regjeringslisten ser nå slik ut:

* Statsminister: Erna Solberg (H)

* Kunnskaps- og integreringsminister: Trine Skei Grande (V)

* Barne- og familieminister: Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

* Finansminister: Jan Tore Sanner (H)

* Justis- og innvandringsminister: Monica Mæland (H)

* Helse- og omsorgsminister: Bent Høie (H)

* Utenriksminister: Ine Eriksen Søreide (H)

* Arbeids- og sosialminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)

* Distrikts- og digitaliseringsminister: Linda Hofstad Helleland (H)

* Forsvarsminister: Frank Bakke-Jensen (H)

* Kommunal- og moderniseringsminister: Nikolai Astrup (H)

* Næringsminister: Iselin Nybø (V)

* Samferdselsminister: Knut Arild Hareide (KrF)

* Landbruks- og matminister: Olaug Vervik Bollestad (KrF)

* Utviklingsminister: Dag Inge Ulstein (KrF)

* Forsknings- og høyere utdanningsminister: Henrik Asheim (H)

* Fiskeri- og sjømatminister: Geir Inge Sivertsen (H)

* Kultur- og likestillingsminister: Abid Raja (V)

* Olje- og energiminister: Tina Bru (H)

* Klima- og miljøminister: Sveinung Rotevatn (V)

Fakta om endringer i regjeringen

Kongen har i statsråd fredag gjort endringer i regjeringen.

* Kulturminister Trine Skei Grande er utnevnt til kunnskaps- og integreringsminister.

* Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner er utnevnt til finansminister.

* Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er utnevnt til justis- og beredskapsminister.

* Statsråd Bent Høie overtar i tillegg til de sakene han bestyrer i Helse- og omsorgsdepartementet, styring av eldre- og folkehelsearbeidet i samme departement.

* Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt til arbeids- og sosialminister.

* Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland er utnevnt til distrikts- og digitaliseringsminister.

* Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er utnevnt til kommunal- og moderniseringsminister.

* Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er utnevnt til næringsminister.

* Stortingsrepresentant Knut Arild Hareide er utnevnt til samferdselsminister.

* Stortingsrepresentant Henrik Asheim er utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister.

* Statssekretær Geir Inge Sivertsen er utnevnt til fiskeri- og sjømatminister.

* Stortingsrepresentant Abid Raja er utnevnt til kultur- og likestillingsminister.

* Stortingsrepresentant Tina Bru er utnevnt til olje- og energiminister.

* Statssekretær Sveinung Rotevatn er utnevnt til klima- og miljøminister.

* Samtidig har Kongen i statsråd gitt statsrådene Siv Jensen, Sylvi Listhaug, Anniken Hauglie, Jon Georg Dale, Ola Elvestuen, Terje Søviknes, Harald Tom Nesvik, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Jøran Kallmyr avskjed i nåde.

* Endringene gjelder fra fredag kl. 14.00.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon