Foto: REUTERS/Denis Balibouse
annonse
annonse

En universitetsforeleser i Storbritannia advarer mot dagens radikale aktivister og deres kampanjer for å legge begrensninger på folks personlige frihet.

Foredragsholder og forfatter Nikos Sotiakopoulos, som foreleser i sosiologi ved York St John University i Storbritannia, skriver i en kronikk i nettavisen Spiked om hvorfor verdenseliten elsker Greta Thunberg og klimaaktivister som henne.

Denne uken er verdens politiske og økonomiske elite samlet i Davos i Sveits, for det årlige toppmøtet arrangert av World Economic Forum. Politikere, næringslivsledere og meningsbærere skal diskutere hvordan verden i fellesskap skal takle problemer knyttet til ulikhet og klimaendringer.

annonse

Greta Thunberg er til stede, for andre året på rad. En annen person som deltar i år er Micah White, en omstridt aktivist som grunnla den sterkt ytterliggående organisasjonen Occupy Wall Street.

Les også: Tobakksmilliardær om Davos: – Det er viktigere at Greta Thunberg er her, enn at Trump er her

Aktivistene og eliten

annonse

I sin kronikk skriver Nikos Sotiakopoulos at dette vil kunne skape reaksjoner.

– Whites deltagelse har hevet noen øyenbryn. Radikale aktivister som sitter ved samme bord som mektige regjeringer og folk fra store selskaper? Det gjør dem vel helt klart til hyklere? Det viser vel helt klart at de engasjerer seg i 1-prosentens hvitvasking av seriøse sosiale og økonomiske problemer? Det er det mange, særlig på venstresiden, sier. Men denne kritikken er villedende. Den overser den virkelige karakteren til både Davos og moderne bevegelser som Occupy og radikal miljøaktivisme.

Mening

Sotiakopoulos mener at den virkelige utfordringen handler om at eliten i Davos er på leting etter en dypere mening. Storkapitalistene er angivelig opptatt av å bli grønnere og å utradere såkalt «hatprat» og falske nyheter.

Politikerne er ifølge Sotiakopoulos på fullstendig kollisjonskurs med folket de representerer, som ikke er enige i politikernes samfunnseksperimenter og kulturradikalisme. Derfor er statslederne komfortable med Greta Thunbergs aktivisme, mener forfatteren, ettersom hun deler mange av deres syn.

– Dagens «radikale aktivister», inkludert Greta, forteller ikke politikerne at de skal ha seg ut av livene våre. I stedet ber de dem om å spille en større rolle i livene våre, om det er ved å forandre vår miljøadferd, sensur av hatefullt språk eller styring av vår helse. Og det er musikk for den politiske klassens ører, skriver Sotiakopoulos.

annonse

Les også: Boris Johnson drar ikke til Davos

Løsningen

Han påpeker at aktivister tidligere var opptatte av å øke folks frihet. Dagens radikalere ønsker nå at staten i stedet reduserer folks frihet, mener han.

– Verden står absolutt overfor mange kritiske utfordringer. Likevel ligger ikke løsningen i at elitene møtes i fjellhytter og bestemmer hva som er best for oss. Løsningen ligger i å stole på menneskelig måte og oppfinnsomhet, og å gi det pusterom i frihet til å blomstre. Vi kan være sikre på at det er denne ene tingen Greta og de andre aktivistene i Davos ikke vil kjøre kampanje for, skriver Sotiakopoulos avslutningsvis.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon