- Resett - https://resett.no -

Facebook gir folkevalgte mer frihet enn vanlige folk

Facebook har bestemt at danske folketingspolitikere skal få ha større ytringsrom enn vanlige folk.

Beslutningen kommer etter den siste ukes bråk rundt sletting av private Facebook-profiler, bare for å ha nevnt Tommy Robinson. Robinson var nylig i Danmark for å motta Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihetspris.

Peter Münster er kommunikasjonssjef for Facebook i Norden. I et intervju på Deadline [1] høsten 2019 sammenlignet Münster Tommy Robinson med Ratko Mladic, den serbiske generalobersten som er dømt for folkemord [2], krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

annonse

Münster var også vært tydelig på hvordan Facebook prioriterer, og sa rett ut at hensynet til sikkerhet for minoriteter veier tyngre enn hensynet til ytringsfrihet.

Les også: Facebook: Bevisst strategi å fjerne innlegg der Tommy Robinson er nevnt [3]

Egne regler for folkevalgte

annonse

Nå gir Facebook spesielle vilkår til landets 179 folketingsmedlemmer. Folkevalgte vil i fremtiden få lov til å ytre seg om Robinson, mens vanlige borgere fortsatt vil risikere sanksjoner hvis de gjør det samme.

– Vi har justert måten, vi håndhever våre regler på, sier Peter Münster til Berlingske [4].

Facebooks kommunikasjonssjef begrunner avgjørelsen med «hensynet til politikernes rolle i den demokratiske prosessen».

Tommy Robinson ut mot medienes løgner og sensur i sosiale medier: – Dette er fascisme [5]

– Er det ikke demokratisk betenkelig å forskjellsbehandle personer på denne måten? Altså å gi de mektige en rett som folket ikke har?

– Jo, det er helt klart en overveielse. Sosiale medier, herunder Facebook, utjevner forskellen mellom de etablerte og de som er på vei opp. Og ja, det er riktig at det er en «friksjon» her. Det betyr at der er noen som har lov å si noe som andre ikke har lov å si. Men alternativet er at vi går inn og redigerer en samtale som er mer enn bare en samtale mellom to mennesker, men som også er en politisk samtale som kan være relevant for et helt samfunn, sier Peter Münster.

Avisen spør ikke Facebooks representant om ikke velgere også har betydning for den demokratiske prosessen.

Kraftige reaksjoner

annonse

Aia Fog er formann for Trykkefrihedsselskabet, og var en av flere som nylig ble utestengt fra Facebook for å nevne navnet Tommy Robinson. Hun bryter ut i latter når hun hører om Facebooks beslutning:

– Det er fullstendig grotesk. Folketingsmedlemmer skiller seg ikke fra resten av befolkningen ut fra et ytringsfrihetsperspektiv.

Fog mener det strider mot den grunnleggende ytringsfriheten, og skaper et A- og B-lag, noe som kan øke kløftene mellom politikere og vanlige folk.

Nye Borgerliges leder Pernille Vermund bryter ut i et dansk kraftuttrykk: «Hold kæft, mand»:

– Jeg kan merke at jeg synes dette er creepy. Det er et ekstremt brudd med vår måte å tenke frihetsrettigheter på. Jeg blir målløs. Vi lever i et land hvor vi har like rettigheter.

– Hva blir det neste? At kvinner kan si mer enn menn? At hvite kan si mer enn sorte?

Også politikere på venstresiden reagerer. Rosa Lund fra Enhedslisten kaller avgjørelsen for «sterkt problematisk»:

– Det blokkerer for den demokratiske debatt. Vi bruker jo Facebook som et virtuelt forsamlingshus, og der skal det selvsagt være ytringsfrihet. Det burde være sånn på Facebook at ytringsfrihetens begrensning ligger der hvor straffeloven starter.

Radikale Venstres Kristian Hegaard frykter at Facebook på denne måten gir politikere enerett på noen politiske debatter.

Vurderer forbud mot Facebook

Allerede før dette siste utspillet ble Facebooks praksis sterkt kritisert av flere danske politikere. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti sa til B.T. 19. januar [6] at Facebook burde innrette seg etter lover og regler i de landene de opererer. Ellers burde politikere vurdere drastiske metoder:

annonse

– Det neste store skrittet kan være at vi som frihetselskende nasjon forbyr Facebook i landet. Det kan godt hende det ender der. Hvis de ikke følger dansk lov, så får de ikke lov til å operere i Danmark.

Espersen fikk støtte av blant annet Pernille Vermund og Rasmus Jarlov (C).

I juli 2019 postet Per-Willy Amundsen (Frp) et innlegg på Facebook hvor han skrev at Tommy Robinson «bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten». Dette innlegget ble fjernet av Facebook [7].

Tegn abonnement [8] eller støtt oss på andre måter [9] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474