Robert Habeck er leder av De Grønne i Tyskland. AP Photo/ Michael Sohn
annonse
annonse

En tysk politiker beskrev Davos-talen til Donald Trump som «den dummeste tale jeg noensinne har hørt».

Nå får han kritikk i hjemlandet, skriver Berlingske.

Det dreier seg om lederen av det tyske miljøpartiet De Grønne, Robert Habeck, som av mange nevnes som Tysklands neste forbundskansler.

annonse

De Grønne har hatt en voldsom fremgang de siste årene, og har i ferske meningsmålinger en oppslutning på rundt 24 prosent. Neste år går tyskerne til valgurnene.

Habecks ord falt da en tysk TV-reporter i Davos ba om kommentar til talen Donald Trump holdt under World Economic Forum 21. januar. Han beskrev talen som «en katastrofe».

– Det er den dummeste talen jeg noensinne har hørt. Han tok ikke stilling til de globale utfordringene, det var kun selvskryt og uvitenhet, sa Habeck.

Samtidig mente han det var «uhøflig» over for arrangørene at presidenten ikke snakket om temaet som det store temaet for årets World Economic Forum, nettopp klima- og miljøutfordringer.

annonse

– I øyeblikket er han ikke en alliert (i klimasaken), men en motstander. Han representerer alle de problemer vi står overfor, og det skal man adressere.

Les også: Litt for mye av det gode selvskrytet, Donald

Vekker oppsikt

Uttalelsene om presidenten av Tysklands viktigste allierte vekker oppsikt i Tyskland, og Habeck får kritikk, fra blant andre Merkels forventede arvtager som forbundskansler, Annegret Kramp-Karrenbauer. Hun er leder for kristendemokratene CDU og nåværende forsvarsminister, og mener Habeck gikk for langt:

– Hva godt har Habeck med sin kritikk gjort for Tyskland, for Europa, for miljøet?

annonse

Hun fikk støtte av partikollega Norbert Röttgen, som mente det var upassende med slik kritikk av en demokratisk valgt president som for et land som er avgjørende for Tysklands sikkerhet.

Også amerikanerne har man merket seg Habecks uttalelser. Robert Grenell er USAs ambassadør i Tyskland. Han sier at «Habeck må lære seg å høre bedre etter»:

– Så kunne han kanskje forstå hvordan man får en økonomi til å vokse, samtidig som utslippene av CO2 faller.

Habeck er nå på reise i nettopp USA, en av mange utenlandsreiser de siste månedene. Politiske analytikere vurderer at de mange reisene er en del av en bevisst strategi, siden Habecks mangel på utenlandserfaring har blitt fremhevet som et problem.

Hvis De Grønne gjør et godt valg neste år kan et regjeringssamarbeid mellom CDU og De Grønne bli veldig aktuelt, særlig hvis nåværende regjeringspartner SPD (sosialdemokratene) svekkes.

Du kan se talen til Donald Trump her:

Trump talte i Davos: – Vi vil aldri la radikale sosialister ødelegge økonomien vår

 

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon