Foto: FERNANDO VELUDO / PUBLICO / AFP
annonse
annonse

Datteren til Angolas tidligere president, Isabel dos Santos, er under etterforskning for korrupsjon, underslag og hvitvasking. Årsaken til det er «Luanda Leaks» – 700 000 lekkede e-poster og dokumenter, som viser at enorme summer har forsvunnet.

Selv hevder hun at hennes rikdom kommer av hardt arbeid, og at alle anklagene om nepotisme og korrupsjon har ingen rot i virkeligheten. I et intervju på CNN for under to år siden sier hun at det at hennes far var landets president ikke har vært til noe hjelp for henne.

annonse

Påtalemyndigheten i Angola har sperret alle bankkontoene og verdipapirene til Isabel dos Santos og hennes kongolesiske ektemann Sindika Dokolo. De krever henne utlevert og planlegger en rettssak. Men hun bor i London og har ikke vært i Angola på minst ett år. Dokumentene avslører 400 stråselskaper i ikke mindre enn 40 land, og alt dette organisert av høyt gasjerte «rådgivere» i vestlige land. Selv kaller Isabel dos Santos medias kritikk for rasisme – at hvite mennesker ser ned på afrikanere, som om de var deres undersåtter i en koloni.

Les også: Norsk utviklingshjelp blir til korrupsjon og flotte biler i Sør-Sudan

Men på tross av stor fattigdom er Angola Afrikas nest største oljeprodusent.

annonse

Olje utgjør 90 prosent av landets eksport. Equinor har operert i Angola i mange år, da det er deres største oljeprosjekt i utlandet. I Angola utvinner Equinor over halvparten av hele den norske oljeproduksjonen, den norske er i dag på rundt 2 millioner fat i døgnet. For noen år siden nådde Equinor en topp på over 1,5 millioner i Angola. Oljeutvinningen foregår offshore, slik at det er lite som kommer befolkningen tilgode. Bortsett fra flyselskaper, hoteller og restauranter, samt en flott pengestrøm til eliten – de som kontrollerer det hele.

Angola ligger på en femteplass over verdens mest korrupte land

Isabel dos Santos benekter at hennes rikdom kommer fra nepotisme og korrupsjon. «Luanda Leaks», som strekker seg helt fra 2018 til 1980, viser en helt annen historie.

Faren Jose Eduardo dos Santos var Angolas president fra 1979 til 2017. Selv hevder Isabel dos Santos at formuen som er anslått til å være på rundt 20 milliarder kroner, er tjent på ærlig vis. Dokumentene avslører et omfattende nettverk av stråselskaper og fiktive fakturaer. Året før faren tapte presidentvalget og måtte trekke seg, satte han inn datteren som styreleder i det statlige oljeselskapet Sonangol. Isabel dos Santos ble sparket da den nye presidenten João Lourenco ble innsatt. Men «Luanda Leaks» avslører at før hun gav fra seg nøklene så hadde hun signert en rekke tvilsomme dokumenter.

Les også: 25 sportsbiler konfiskert fra Ekvatorial-Guineas visepresident

– Alle i Angola har en mening om «prinsessen» som hun kalles. Drosjesjåførene kan gi i løpende orientering om hva hun eier rundt om i hovedstaden. Selv påstår hun at hennes stadig økende formue skyldes hardt arbeid og ikke familieforbindelser.

annonse

Nå har International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publisert en rekke dokumenter som skal vise at den 46 år gamle forretningskvinnen har syltet ned flere hundre millioner dollar på kontoer i utlandet. Pengene kommer ifølge ICIJ fra lån og kontrakter som er gitt til den angolanske staten.

Angola er rikt på diamanter og olje, men er likevel ett av verdens fattigste land. Equinor er blant en rekke utenlandske selskaper som har investert stort i oljeutvinning utenfor landets kyst etter å ha sikret seg kontrakter med landets myndigheter, og har et nært samarbeid med det statlige oljeselskapet som i en periode ble ledet av Isabel dos Santos, skriver Bistandsaktuelt.

Les også: Mugabe – en skam for norsk bistand

Ektemannen nekter for alt

Isabel dos Santos er gift med kunstsamleren Sindika Dokolo. Han sier at datamaskinene til deres ansatte og ekteparets advokater har blitt hacket. Motivet er politisk, mener han og at det er den nye presidenten som står bak. Gjennom advokater nekter han for alt og sier at de aldri har gjort noe galt. Men Angola er et kleptokrati, der syv at ti mennesker lever under fattigdomsgrensen, med en liten elite som velter seg i luksus. Nepotisme er svært utbredt og de som har støttet opp om den tidligere president José Eduardo dos Santos har kunnet forsyne seg grådig av oljepengene som strømmer inn. Det har blant annet Equinor opplevd. De betalte det statlige oljeselskapet Sonangol 420 millioner kroner for etablere et «forsknings- og teknologisenter». Men alle pengene forsvant, og ikke engang en spade ble satt i jorden.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon