Inngangen ved kjøpesenteret Kista Galleria. Foto: Wikiandchill via Wikimedia Commons.
annonse
annonse

Kvinner som arbeider ved et kjøpesenter i et svensk utenforskapsområde forteller om trakassering og sexisme på jobb. 

Den uavhengige svenske journalisten Joakim Lamotte har rapportert at kvinner som jobber ved et kjøpesenter i det innvandrertette området Kista i Stockholm slutter i jobbene sine, som følge av trakassering fra innvandrermenn, som etter sigende nekter å la seg betjene av kvinner. 

Lamotte har forklart at flere kvinner har kontaktet ham og fortalt om sine opplevelser ved kjøpesenteret, som befinner seg et steinkast unna de kjente ghettoområdene Husby og Rinkeby. Kvinnene skal ha sagt at de anser det som umulig å arbeide der, på grunn av seksuell trakassering fra utenlandske menn. Det rapporterer Nyheter Idag. 

annonse

Les også: To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert

– Nedverdigende 

Kvinnene har også hevdet at mange av de mannlige kundene nekter å bli servert og betjent av kvinner, og at de har krevd å bli møtt av menn i stedet. Lamotte har publisert et lydklipp fra en episode der mann med langt skjegg og hvit hatt nektet å snakke med kvinnelige ansatte. Da denne mannen ble fortalt at han kunne gå til en annen butikk om han ikke ville få hjelp av en kvinne, truet mannen med å ringe politiet. 

annonse

– Men dette er uheldigvis ikke den første gangen dette har skjedd med meg. Mine kvinnelige kollegaer har også blitt utsatt for denne nedverdigende diskrimineringen, og snart er dette mer eller mindre en hverdagsliv greie, fortalte kvinnen som ble utsatt for hendelsen som fremkommer i lydklippet.

Fundamentalister tar over

Beretningene som fremkommer i Lamottes reportasje kommer cirka tre år etter at feminister i Husby og Tensta stod frem og fortalte om trakassering fra muslimske fundamentalister. Den tidligere riksdagsrepresentanten Nalin Pekgul fra Socialdemokraterna konstaterte i den sammenhengen at muslimske fundamentalister hadde tatt over Tensta. 

For å motarbeide den økende sexismen i disse innvandrertette områdene, bestemte lokale myndigheter seg for å begynne med såkalt «feministisk byplanlegging», noe som innebar å øke lysstyrken i gatelysene. 

I 2018 fremgikk det av en undersøkelse at omtrent halvparten av beboerne i svenske utenforskapsområder er redde for å gå ut etter mørkets frembrudd. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon