Kinesiske helsemyndigheter opplyser at det totale antallet smittede i landet mandag er oppe i 2.744, med ytterligere 769 nye tilfeller registrert. 80 skal ha dødd av viruset. Det er innført strenge kontrollrutiner ved innfartsårer i flere kinesiske storbyer. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Myndighetene i Kina utvider den nasjonale nyttårsferien med tre dager for å kjøpe tid i kampen mot det nye coronaviruset. Sykdommen har nå krevd minst 81 liv.

Sentrale kinesiske helsemyndigheter opplyser at det totale antallet smittede i landet mandag er oppe i 2.744, med ytterligere 769 nye tilfeller registrert.

Ytterligere 24 dødsfall ble bekreftet i Hubei-provinsen mandag, samt ett i den sørlige øyprovinsen Hainan. De aller fleste smittetilfellene er blitt registrert i Hubei etter at viruset først ble oppdaget i provinshovedstaden Wuhan med 11 millioner mennesker i begynnelsen av januar.

annonse

Statsminister Li Keqiang besøkte mandag Wuhan for å inspisere de omfattende tiltakene som er iverksatt der. Samtidig opplyser myndighetene at 959 legeteam er sendt til Wuhan fra andre provinser. Fra før har hæren sendt helsepersonell, og to nye sykehus skal etter planen stå klare allerede neste uke.

Millioner isolert

I forsøket på å hindre spredning har myndighetene isolert Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

En rekke kinesiske byer har innført reiserestriksjoner og andre tiltak for å forhindre at viruset sprer seg. Nå har myndighetene forlenget ferien i forbindelse med det kinesiske nyåret med tre dager, fram til 2. februar, for å begrense folkestrømmer.

annonse

Hundrevis av millioner mennesker pleier under høytiden å reise landet rundt for å besøke familie. Ferien skulle egentlig være over torsdag denne uka.

WHO-sjef til Beijing

Smittekilden er så langt ikke kjent, men en teori går ut på at viruset kan ha spredt seg fra ville dyr til salgs på et marked i Wuhan.

Lederen i Verdens helseorganisasjon WHO, Tedros Ghebreyesus, skal være på vei til Beijing for å diskutere ytterligere tiltak mot utbruddet med kinesiske tjenestemenn.

WHO lot forrige uke være å erklære en internasjonal folkehelsekrise i forbindelse med viruset. Det er rapportert om smittetilfeller i flere asiatiske naboland, men også i Frankrike, USA og Canada, men samtlige av pasientene har tidligere vært i Kina.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot viruset, men kinesiske forskere har klart å isolere det, noe som er et viktig skritt på veien for å utvikle en vaksine.

En ni måneder gammel baby i Beijing er hittil den yngste personen som har fått påvist smitte av viruset. I tillegg til de drøyt 2.700 bekreftede tilfellene i Kina, testes flere tusen pasienter med influensalignende symptomer for viruset.

Fakta om coronaviruset

* Det tidligere ukjente coronaviruset har fått navnet 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV).

annonse

* Viruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i begynnelsen av januar.

* Kinesiske myndigheter tror at lungeviruset kan ha smittet mennesker via et marked der det er blitt solgt ville dyr.

* Viruset kan smitte mellom mennesker. Symptomene på smitte er feber, tørr hoste, i noen tilfeller vansker med å trekke pusten, og tegn på lungebetennelse. Viruset fører til luftveisinfeksjoner.

* Eldre mennesker og personer med dårlig helse er mest utsatt for viruset.

* Det nye viruset er 79 prosent genetisk likt med sars-viruset (alvorlig akutt respirasjonssyndrom), som på begynnelsen av 2000-tallet forårsaket en epidemi med over 8.000 smittetilfeller i 37 land og som krevde 774 liv.

* Det finnes ingen vaksine mot viruset, men Kina kunngjorde 26. januar at viruset er blitt isolert, noe som er et viktig skritt på veien for å utvikle en vaksine.

(Kilde: AP, Ritzau, Reuters, NTB)

Fakta om virusutbruddet i Kina

* Hittil er minst 81 personer bekreftet døde av virussmitte, alle i Kina.

* I tillegg har 2.744 mennesker fått påvist smitte i Fastlands-Kina.

* Det er også oppdaget et 20-30-talls smittetilfeller i Taiwan, Hongkong og Macau, samt i Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam, Nepal, USA, Canada, Frankrike og Australia. Dette dreier seg om personer som har vært i Kina.

annonse

* Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i begynnelsen av januar. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

* I forsøket på å hindre spredning har myndighetene isolert Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

* Myndighetene har dessuten sendt 959 legeteam til Wuhan fra andre provinser. Fra før har hæren sendt helsepersonell. To nye sykehus skal etter planen stå klare neste uke.

* En rekke kinesiske byer har innført reiserestriksjoner og andre tiltak for å forhindre at viruset sprer seg. Flere land har innført ekstra kontroll av reisende.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.

(Kilde: AP, Ritzau, Reuters, NTB)

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon