Odds hjemmebane, Skagerak Arena i Skien, Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
annonse

Odd Ballklubb mottok 400.000 kroner i jubileumsgave fra Skien kommune uten politisk behandling. Kontrollutvalget definerer saken som meget spesiell.

– Dette er en veldig spesiell sak, og den viser at det har vært for dårlige rutiner for å få saker til politisk behandling. Denne saken falt mellom to stoler, sier leder Atle Aastad (H) i kontrollutvalget i Skien til Kommunal Rapport.

Odd Ballklubb mottok en pengegave fra Skien kommune på 400.000 kroner, da klubben feiret 125 år i 2019.

annonse

Odds Ballklubb er stiftet 31. mars 1894 og er Norges eldste eksisterende fotballklubb.  Klubben er en av Norges mestvinnende cuplag med 12 norgesmesterskap, sist i 2000.

I seriesammenheng har klubben 3 sølv og 3 bronse.

Ordfører anmeldt

annonse

Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) inngikk avtalen med Odds ballklubb om å bidra økonomisk til klubbens jubileum uten politisk behandling.

Avisa Varden fikk tilgang til et internt brev, som ikke var å finne i kommunens offentlige postjournal, og da begynte snøballen å rulle.

Den 18. november i fjor ble ordfører Hedda Foss Five anmeldt til politiet av Tommy Ballestad, gruppeleder for Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) i Skien. Det bekreftet Ballestad selv overfor Dagbladet.

Ikke forsvarlig saksbehandlet

I bakkant av Vardens sak ble kommunerevisjonen koblet inn, og i den ferske revisjonsrapporten fra Vestfold og Telemark revisjon IKS konkluderes det med at kommunens økonomiske bidrag til Odd ikke ble håndtert i tråd med gjeldende lovverk, kommunale reglementer og fullmakter, skriver Kommunal Rapport.

«Henvendelsen fra Odds Ballklubb er ikke forsvarlig saksbehandlet, verken når det gjelder mottak eller videre håndtering fram mot avgjørelse og utbetaling. Det finnes ikke spor av saken i kommunens postjournal eller arkiv», heter det i revisjonsrapporten.

Rapporten omtaler gave-forholdet som lite dokumentert, og at det er ulike oppfatninger om hva som har skjedd. Revisjonen legger ansvaret for at saken ikke er forsvarlig utredet på rådmannen.

«Etter vår vurdering er det rådmannen som har ansvaret for å sikre at saker blir forsvarlig behandlet, og at det er betryggende kontroll med at utbetalinger skjer i samsvar med budsjett, vedtak og fullmakter», heter det i revisjonsrapporten.

annonse

Verken ordfører Hedda Foss Five (Ap) eller rådmann Ole Magnus Stensrud har kunnet redegjøre godt for hva som har skjedd i saken, skriver Kommunal Rapport.

– Vi sender saken videre til bystyret, og det er tydelig at kommunen må stramme inn på sine rutiner, sier leder i Kontrollutvalget Atle Aastad.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse