USAs president Donald Trump (t.h.) snakker med nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton under et kabinettmøte i statsrommet i Det hvite hus i Washington, DC. 7 mai 2018. (Foto: SAUL LOEB / AFP)
annonse
annonse

Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, har blitt gjenstand for kraftig kritikk fra Det hvite hus og konservative kommentatorer i USA.

Fox News rapporterer at dramaet begynte på søndag etter at New York Times (NYT) avslørte et eksplosivt utdrag fra Boltons kommende bok, som kan vise seg å være sentralt i president Trumps riksrettsrettsak. Utdraget ble lekket akkurat samtidig som Amazon-produktsiden for boken til Bolton ble tilgjengelig.

I utdraget som NYT har fått tak i, hevder Bolton at Trump eksplisitt knyttet militærhjelp til Ukraina til igangsettingen av en etterforskning av Joe og Hunter Biden. Trump skal ha fortalt til Bolton at han «ønsket å fryse 391 millioner dollar i militærbistand til Ukraina inntil [ukrainske] embetsmenn hjalp til med etterforskning av demokrater – inkludert Joe og Hunter Biden.»

annonse

Bolton ble sparket av president Trump som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i september i fjor.

Trump slår tilbake

Rett etter at NYT-artikkelen hadde blitt publisert, gikk Trump søndag raskt ut på Twitter og benektet John Boltons versjon av hendelsene:

annonse

– Jeg fortalte ALDRI John Bolton at hjelpen til Ukraina var knyttet til etterforskninger av demokratene – inkludert Joe og Hunter Biden, skrev han.

Trump fortsatte ved å anklage Bolton for å forsøke å «selge en bok» hvis lekkasjene stemmer, og påstod at Bolton aldri hadde klagd – hverken offentlig eller privat – om en tilbakeholding av militærhjelp til Ukraina da han ble sagt opp.

Boksalg

Flere konservative kommentatorer antydet søndag kveld at Boltons bokteam kan ha lekket informasjonen for å bruke media som et marketingstunt for å øke boksalget. Online-selgere hadde akkurat begynt å ta ordre på Boltons bok – titulert «Rommet hvor det skjedde» – da New York Times publiserte historien.

Den kjente konservative podcastverten, Stephen Miller, har stil seg svært kritisk til avsløringene, og går langt i å insinuere om det kan ligge kommersielle motiver bak.

Les også: Joe Biden vil ikke etterkomme mulig stevning fra Senatet i Trumps riksrettssak

– En tidligere rådgiver for presidenten og New York Times har gjort riksrettshøringene om til en markedsføringsstrategi og det er fremdeles mennesker som vandrer rundt og lurer på hvordan vi endte opp med Donald Trump, skrev han.

annonse

Den konservative kommentatoren Sean Davis i The Federalist gikk rett i strupen på Bolton, med knallharde beskyldninger.

– Akkurat som James Comey, prøver John Bolton å bli rik av en løgn- og lekkasjefylt kampanje for å gjøre om på valgresultatene fra 2016. Jeg mistenker at det ende opp som alle Boltons andre kriger.

– John Bolton anvender nøyaktig den samme «hevn-spilleboken» mot Trump som tidligere FB-direktør James Comey. Han bruker til og med den samme agenten og lekker til de samme reporterne, kun fordi han er sint for at Trump sparket ham for å lekke og prøve å starte nye kriger. Det er så kjedelig og forutsigbart. … Hvis du tror at noen andre enn Boltons advokat, forlegger eller agent har lekket dette for 1) å «juice opp» salget av boken hans, og 2) få hevn mot Trump for å sparke Bolton og nekte å starte en haug med nye kriger, er du en idiot, la han til.

Riksrettsvitne?

I etterkant av NYT-avsløringene har flere demokrater, inkludert presidentkandidat Pete Buttigieg, gått til orde for at John Bolton burde vitne i riksrettshøringene mot Donald Trump i Senatet.

Les også: Giuliani mener å ha bevis på at Joe Biden bedrev korrupsjon i Ukraina

Bolton selv har sagt at han er villig til å vitne hvis han stevnes, og at han har relevant informasjon om saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon