Foto: REUTERS/Kacper Pempel
annonse
annonse

To ferske meningsmålinger blant tyskere viser at en av fem mener Holocaust får for mye oppmerksomhet.

To nye undersøkelser viser at omtrent en av fem tyskere, og mer enn halvparten av de som kaller seg selv høyrepopulister, synes Holocaust får for mye oppmerksomhet i landet.

Undersøkelsene, som ble utgitt på den internasjonale Holocaust-minnedagen, skaper uro i den jødiske befolkningen i Tyskland, skriver The Times of Israel.

annonse

– Det å reflektere over nazistenes forbrytelser var en prioritet i etterkrigstidens Vest-Tyskland, men denne holdningen smuldrer opp, sa Josef Schuster, leder for sentralrådet for jøder i Tyskland, i en kommentar.

Les også: Ny leder for AfD i Tyskland slår an en moderat tone

AfD-sympatisører peker seg ut

annonse

Tyskerne markerte den 27. januar i år 75 årsjubileet for frigjøringen av Auschwitz, så vel som andre viktige datoer i Holocaust-historien gjennom 2020, med et bredt spekter av programmer, både offisielle og private.

At markeringene er riktige å gjøre mener 45 prosent av de 2 022 tyskerne som ble spurt  av Yougov-instituttet 22. til 23. januar for det tyske nyhetsbyrået DPA.

Denne meningsmålingen fant at 24 prosent av de spurte mente temaet burde få mer oppmerksomhet, mens 22 prosent ville ha mindre oppmerksomhet om Holocaust.

Hele 56 prosent av de som identifiserte seg med «Alternativ for Tyskland» (AfD) var enige i at Holocaust-markeringene tillegges for stor vekt.

De siste årene har fremtredende AfD-politikere blant annet gitt uttrykk for at Berlins Holocaust-minnesmerke er «et monument av skam», stadig ifølge The Times of Israel.

Les også: Brakvalg for AfD

72 prosent AfD-tilhengere vil slutte å beklage seg over nazi-forbrytelser

Enda mer tydelige var resultatet i en annen undersøkelse, som ble utgitt sist fredag, der 1 018 mennesker var intervjuet av meningsmålingsinstituttet Infratest for nyhetsbyrået Deutsche Welle.

annonse

Her viste det seg at hele 72 prosent av AfD-tilhengerne var enige om at tyskere hadde gjort sin «erindringsplikt» og at man burde slutte å beklage seg mer over nazistiske forbrytelser.

37 prosent av alle spurte i DW-undersøkelsen sa at det var på tide å slutte med selvbebreidelsene knyttet til nazi-forbrytelser mot jødene, noe  som representerer en økning fra 26 prosent i 2018 og 33 prosent i 2019.

På den annen side sa 55 prosent i Deutsche Welles meningsmåling at de var fornøyd med dagens tradisjon for markeringer, mens 17 prosent syntes at det bør gjøres en større innsats, skriver The Times of Israel.

75 prosent av de som mente Holocaust-markeringene var en god tradisjon ønsket at et besøk i en konsentrasjonsleir skulle være obligatorisk for alle skoler.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon