Utenriksdepartementet (UD) i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er to forhold som er helt forutsigbart i norsk presse: den kontinuerlige og monotone fordømmelsen av Israel og av USAs President Donald Trump.

Ikke bare er journalister og redaktører på autopilot, men de trekker veksler på et kommentariat som synes adlet med sine klippekort som «ekspert»-vitner og «humanitære» røster inn i offentligheten.

Det faktum at de fleste har tatt feil av både Israel og Donald Trump gjennom lange tider synes ikke å påvirke hverken selvtilliten eller klippekortet.

annonse

Da president Trump beordret elimineringen av Qasem Soleimani 2. januar i år kom fordømmelsene raskt i Vesten. Lederen for Qods (Jerusalem)-Styrken, en eliteenhet innenfor Revolusjonsgarden, var fjernet. Soleimani hadde mer blod på hendene enn Bin Laden. Han har vært arkitekten bak proxy-krigføringen til Iran i hele regionen og bakmannen for terroren gjennom både Hamas og Hizbollah. Irans etablering av et shia-islamsk hegemoni i Levanten var Soleimanis verk. I stedet for å sloss med slangen, kuttet Trump hodet av den. Genialt.

Les også: Sylvi Listhaug demonisert og kalt «rasist» etter Raja-kritikk

Alle som kjenner Midtøsten vet at styrke skaper respekt. Respekt reduserer sannsynligheten for krig, og er dermed fredsskapende. Omtrent som situasjonen under den kalde krigen. Det har vært underlig å se reaksjonene i Vesten hvor krigsforbryteren Solemani endog hylles som motstandshelt, mens over hele Midtøsten ble eliminasjonen møtt med glede. Ja selv i Iran, gav det mot til fornyet kritikk av regimet.

annonse

I Vesten begynte skremselspropagandaen om en tredje verdenskrig, mens i Midtøsten visste man at den farligste hjernen bak strategien til Iran var fjernet og at trusselen dermed ble redusert. Forvirringen har satt inn i det iranske lederskapet. President Trump gjorde som han pleier og gikk til Twitter. Presidentens tweet om sin støtte til det iranske folk på persisk har blitt den mest likte tweet på persisk i Twitters historie.

I Vesten underkjenner man også president Putins nære bånd til Israel og den jødiske staten. Den russiske presidenten har åpenbart et varmt hjerte jødene. Det legges lite vekt på i vesten at Israel bomber og tar ut mål i Syria helt regelmessig når de fremstår som trusler mot jødestaten, og det med i all hovedsak Putins stilltiende godkjennelse. Puslespillet i Midtøsten er langt mer komplekst enn de enkle anti-Trump og anti-Israel klagesangene i norske medier og kommentariatet.

Det store problemet i Midtøsten nå er faktisk NATO-landet Tyrkia, som får boltre seg i nordøst-Syria og herse med både kurdere og kristne assyrere. Våre fremste allierte, kurderne, i kampen mot IS, blir nå angrepet av et NATO-land, Tyrkia. Her er det relativt stille fra våre hjemlige politikere, medier og eksperter.

Realiteten i dag er at Midtøsten er i støpeskjeen igjen, 100 år etter Sykes-Picot avtalen hvor oppdelingen av det ottomanske riket ble bestemt. Her mistet kurderne sin mulighet til en egen stat, og ble delt i de nye rikene som ble etablert: Irak, Iran, Syria og Tyrkia. I dag er det en ny unik mulighet for en kurdisk stat. Det kan bli en stabiliserende faktor i en turbulent region. Det kan bety en trygg havn for de gamle kristne samfunnene i Levanten, en konstruktiv samarbeidspartner for Israel og en stabilitet for resten av verden. Det er interessant å merke seg at President Trump hadde satt av god tid til møte med presidenten i Kurdistan Regional Government i Davos på World Economic Forum.

Les også: Lokallag i Frp vedtok resolusjon til støtte for Resett og nye medier: – Dere graver opp de rette sakene

Israel er en demokratisk øy midt i et hav av krig og terror i Levanten, president Trump har vist seg som en svært god president og kurderne vil fortsatt være en avgjørende faktor for en god fremtid. Nå mangler vi bare litt mediemangfold i Norge for å få dette tydeligere frem. Det er lov å håpe.

annonse

Artikelen ble først publisert hos Dagen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon