Universitetet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere mannlige enn kvinnelige forskere uttaler seg til media. Hvorfor er det slik?

Journalisten har henvendt seg til flere kvinnelige forskere for å høre hva de mener om dette. De er ikke så bekymret for kjønnsbalansen i media, men understreker i stedet at de selv nekter å uttale seg utenfor sitt kompetansefelt, men at de har registrert at noen ofte gjør det, uten å gå mer inn på det.

Tora Skodvin ser ikke en lav kvinneandel som et problem. Hun mener at det er mange dyktige kvinner. Skodvin er professor i statsvitenskap og forsker på internasjonal klimapolitikk. Hun blir et par ganger i året kontaktet av journalister. Som oftest sier hun nei, og det begrunner hun med at spørsmålene ligger utenfor hennes fagfelt. Hun tror også at hennes nei gjør at journalister mister interessen og ringer til andre, de som gir villig vekk svar.

annonse

– Det er ikke alle som uttaler seg til mediene som er så nøye på om hvor mye de har forsket på det de snakker om (…) Men noen har lavere terskel for å snakke i pressen. Jeg sier «ja» hvis jeg tror jeg kan tilføre noe, hvis ikke, sier jeg nei, sier hun.

Artikkelen fortsetter under.

Lars Gule er kritisk til at forskere og journalister tar avstand fra IS-kvinnen

annonse

Skodvin uttaler seg til media i rollen som professor, og da er det professoren som snakker, og ikke personen Tora Skodvin.

– Det er ingen som har interesse av min private mening om noe. Den eneste grunnen til at jeg skal snakke i mediene, er hvis jeg kan noe og har studert det på en systematisk måte.

Les også: NRK tar ingen selvkritikk etter bruk av Lars Gule som terrorekspert: – Han har kompetanse

Hun legger til at det hadde vært ønskelig at noen professorer var mer nøye på det. Skodvin er ikke sikker på det å være professor gir en fribillett til å snakke om hva de vil.

– Samtidig synes jeg at enkelte har for lav terskel til å påberope seg ekspertise. Jeg innser at ekspert-begrepet som mediene bruker ikke alltid er sammenfallende med mitt. Jeg vet ikke om kjønn spiller noen rolle i denne tror det går et skille mellom dem som mener at ekspertise forutsetter egen forskning og dem som ikke gjør det, sier Lise Rye, professor i europeisk samtidshistorie ved NTNU.

På spørsmålet hvorfor journalister forholder seg til det samme kobbelet med mannlige kilder, eller hvorfor kvinnelige akademikere nøler med å snakke med pressen, svarer professor Lise Rye «det må de nesten svare for selv».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon